Anatol Ţăranu: Oferirea avioanelor MIG Ucrainei este pretext de război împotriva R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Anatol Ţăranu: Oferirea avioanelor MIG Ucrainei este pretext de război împotriva R. Moldova

Analistul politic Anatol Ţăranu spune că Republica Moldova nu poate oferi Ucrainei cele 6 MIG-uri de pe Aeroportul de la Mărculeşti pentru că Rusia nu ar ezita să folosească acest motiv drept pretext de război împotriva Republicii Moldova.

"Oferirea acestor avioane Ucrainei înseamnă casus belli, e pretext de război împotriva Republicii Moldova. Aceste avioane nicidecum nu pot să rezolve problemele Ucrainei, problemele militare, dar Rusia ar fi folosit acest caz, cu siguranţă, ca un pretext de război împotriva Republicii Moldova şi nu ştiu dacă acest lucru ar fi ajutat Ucrainei sau invers, ar fi şi mai mult complicat situaţia Ucrainei pentru că se deschidea încă un front în spatele Ucrainei. Eu cred că decizia este absolut corectă şi nu are rost pentru un morman de fier uzat să rişti de o asemenea manieră care ar înrăutăţi foarte mult situaţia, acum vorbesc despre unii patrioţi prea înfierbântaţi ai R. Moldova care cred că trebuia să facem acest lucru. Nu avea niciun rost. Dacă erau, cu adevărat, nişte avioane care erau bine puse la punct, care puteau să lupte, care puteau să aducă plusvaloare militară Ucrainei poate puteam să ne gândim, dar în această situaţie, nicidecum", a spus analistul politic, Anatol Ţăranu, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a spus că în timpul vizitei sale oficiale la Kiev, împreună cu preşedintele Parlamentului Igor Grosu, a primit o aluzie din partea oficialilor ucraineni despre cele şase avioane de luptă MIG pe care le are Republica Moldova, însă nu a fost o cerere oficială: "Chiar dacă ar fi o cerere oficială, am declarat o dată şi de două ori şi o să mai declar de zece ori: acela este fier uzat. Şi Republica Moldova, conform statutului său, nu poate să transmită tehnică militară unui stat implicat într-un conflict militar. Ne vom ţine de legea care este în vigoare. Acele MIG-uri sunt fier uzat. Vorbeam cu domnul Grosu când veneam acasă că va trebui cumva să ajungem să casăm aceste avioane pentru a închide acest subiect pentru totdeauna pentru că ele nu sunt bune."

La Mărculeşti, sunt depozitate, din anul 2000, şase avioane de luptă MiG-29, nefuncţionale de 20 de ani. Autorităţile ar fi încercat să le vândă de câteva ori, însă fără succes. În prezent, Forţele Aeriene din Republica Moldova deţin nouă elicoptere, dintre care patru participă în misiuni ONU în Afganistan.
Preşedintele Radei Supreme a declarat că autorităţile de la Kiev ar aprecia în mod deosebit dacă Republica Moldova le-ar pune la dispoziţie cele şase avioane militare pentru a putea fi reparate şi folosite de armata ucraineană.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Similare
RECOMANDĂRI