Jill Biden soseşte astăzi în România: Prima Doamnă a SUA se va întâlni cu militarii americani de la Baza MK şi cu Prima Doamnă Carmen Iohannis pentru a saluta generozitatea României faţă de refugiaţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Jill Biden soseşte astăzi în România: Prima Doamnă a SUA se va întâlni cu militarii americani de la Baza MK şi cu Prima Doamnă Carmen Iohannis pentru a saluta generozitatea României faţă de refugiaţii

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, soseşte astăzi în România ca parte a unei vizite în Europa care mai cuprinde şi o deplasare în Slovacia, ea urmând să petreacă Ziua Mamei (n.r. – pe care americanii o celebrează anul acesta la data de 8 mai) alături de mamele şi copiii ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara din cauza războiului lui Putin.

Soţia preşedintelui Joe Biden va vizita România pentru a doua oară, însă pentru prima dată în calitate de Primă Doamnă. În 2014, a Doua Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, l-a însoţit în România pe vicepreşedintele de atunci al SUA, Joe Biden, într-un context similar: al doilea om din administraţia Obama venea la Bucureşti pentru a-i asigura pe aliaţii români de întregul sprijin american după ce Rusia anexase ilegale peninsula Crimeea şi declanşase acţiunea de destabilizare a Ucrainei. Vizita sa în România, care urmează vizitei din luna martie a vicepreşedintei Kamala Harris, are loc şi în anul în care România şi SUA marchează 25 de ani de Parteneriat Strategic.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe remis CaleaEuropeană.ro, Prima Doamnă a SUA călătoreşte în România pentru a vizita trupele americane, pentru a reafirma legăturile bilaterale puternice ale SUA cu aceşti doi aliaţi din NATO, pentru a asculta opiniile refugiaţilor ucraineni, pentru a-şi arăta sprijinul pentru poporul ucrainean şi pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru eforturile de ajutorare ale ţărilor vecine, ale agenţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi ale organizaţiilor neguvernamentale.

“Voi vizita şi trupele americane şi îmi voi exprima recunoştinţa pentru eforturile de ajutorare ale ţărilor vecine şi ale lucrătorilor umanitari”, a scris Biden, pe Twitter, înainte să se îmbarce în avionul cu destinaţia România, primul popas fiind Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, urmat apoi de o deplasare la Bucureşti, unde Jill Biden se va întâlni şi cu soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Prima Doamnă Carmen Iohannis.

On my way to Romania and Slovakia to spend Mother’s Day with Ukrainian🌻 mothers and children who were forced to flee their homes because of Putin’s war.

I will also visit U.S. troops and express gratitude for the relief efforts of neighboring countries and aid workers.

— Jill Biden (@FLOTUS) May 6, 2022

Jill Biden se va întâlni cu Carmen Iohannis pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru generozitatea şi sprijinul României pentru refugiaţii ucraineni

Vineri, 6 mai, Jill Biden va vizita Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) din România, unde se va întâlni cu liderii militari ai SUA şi NATO prezenţi la faţa locului. Ca parte a reacţiei occidentale de a descurajare orice potenţială ameninţare din partea Rusiei la adresa NATO, SUA au dislocat încă din luna februarie încă 1000 de soldaţi americani la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, dublându-şi astfel prezenţa militară în România. În acelaşi interval, Forţele Aeriene ale SUA au mobilizat mai multe avioane de luptă pentru a proteja spaţiul aerian al României – 14 avioane F-16,  două avioane de ultimă generaţie F-35 şi patru de tip F/A-18 Super Hornet.

De asemenea, ea va servi masa şi va vizita o parte din trupele americane alocate bazei înainte de a pleca spre Bucureşti.

Joining Forces, iniţiativa primei doamne de la Casa Albă de sprijinire a familiilor militarilor, va facilita o sesiune virtuală de povestiri cu “United Through Reading”, o organizaţie care pune în legătură familiile militarilor cu membrii serviciilor dislocate prin înregistrări video şi lecturi virtuale de cărţi.

Sâmbătă, 7 mai, ea va participa la o sesiune de informare privind eforturile umanitare ale agenţiilor ONU, ONG-urilor şi Guvernului român la Ambasada SUA din Bucureşti, iar apoi va discuta cu personalul ambasadei.

“Ulterior, ea se va întâlni cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru generozitatea şi sprijinul României pentru refugiaţii ucraineni. Ca şi Dr. Biden, după ce a devenit Prima Doamnă, doamna Iohannis şi-a păstrat slujba de profesoară de limba engleză. Ea predă la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, România. După întâlnirea cu Prima Doamnă a României, Dr. Biden va vizita o şcoală publică din Bucureşti care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi. Ea va discuta cu educatori ucraineni şi români şi va interacţiona cu elevii ucraineni refugiaţi şi cu elevii români în sălile de clasă. Ulterior, va participa la o sesiune de ascultare cu educatori şi mame ucrainene”, mai arată Casa Albă.

Prima Doamnă Jill Biden este însoţită în această deplasare de secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, de directorul principal pentru afaceri multilaterale la Consiliul de Securitate Naţională, Curtis Ried, şi de directorul pentru afaceri umanitare la Consiliul de Securitate Naţională, Daniel Dieckhaus. Ambasadorul la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, şi Elizabeth Gitenstein se vor alătura Primei Doamne pentru partea din România a călătoriei. Ambasadorul Gitenstein a fost ambasadorul Statelor Unite în România în perioada 2009-2012.

Similare
RECOMANDĂRI