Natalia Gavriliţa: O extindere a războiului în R. Moldova ar declanşa implicarea mai multor state
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Natalia Gavriliţa: O extindere a războiului în R. Moldova ar declanşa implicarea mai multor state

Republica Moldova nu ar rezista mult fără sprijin occidental în cazul unei agresiuni ruseşti, însă în acest moment nu există un risc iminent al extinderii războiului din Ucraina în R. Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul stâng al Nistrului. Declaraţia aparţine premierului Natalia Gavriliţa. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, şefa executivului a menţionat că o decizie rusească privind extinderea acţiunilor militare este improbabilă pentru că Republica Moldova este o ţară neutră care „nu şi-a dorit niciodată şi nu a făcut eforturi pentru aderarea la NATO”, transmite IPN.

„Avem 71 de zile de un război injust, care a adus consecinţe numeroase în toată regiunea şi chiar pe tot globul. La moment, noi simţim cel mai mult consecinţele economice, antreprenorii noştri au trebuit să-şi reorienteze comerţul, vedem rânduri mari de camioane la punctele de trecere a frontierei cu România, inclusiv comerţul din Ucraina acum trece prin punctele de trecere a frontierei României, avem acest val de refugiaţi, peste 90 de mii de refugiaţi încă se află în Moldova. Oamenii nu se simt în siguranţă, este o oarecare nelinişte, o oarecare nesiguranţă şi toată lumea se întreabă care sunt riscurile, merită să mai rămână, merită să mai investească şi cred că acesta este riscul cel mai mare”, afirmă Natalia Gavriliţa.

Potrivit ei, există îngrijorări şi există riscuri, pentru că este regiunea transnistreană, o regiune separatistă, un teritoriu pe care nu-l controlează autorităţile centrale şi unde este o armată străină, armata Rusiei. Este vorba despre una dintre ţările implicate în război. Şi este evident, spune premierul, că aceasta creează anumite riscuri şi din perspectiva Ucrainei, şi din perspectiva malului drept.

„Însă vreau să asigur cetăţenii că la momentul actual analiza noastră nu arată riscuri iminente de extindere a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul stâng. Şi vreau să facem un exerciţiu şi să ne gândim ce ar însemna în plan global extinderea acţiunilor militare sau a războiului pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă este teritoriu necontrolat. Aceasta ar însemna că în război este implicată o ţară neutră, care niciodată nu şi-a dorit şi nu a făcut eforturi pentru aderarea la NATO. Şi gândiţi-vă la opinia publică europeană, ce s-ar întâmpla, care ar fi reacţiile, noi avem şi un număr mare de cetăţeni cu dublă cetăţenie şi au cetăţenia României, un stat membru UE, un stat membru NATO, deci toată lumea ne ajută să urmărim cu atenţie această situaţie”, explică şefa executivului.

Gavriliţa a mai spus că Guvernul întreprinde toate eforturile diplomatice pentru ca situaţia să rămână calmă şi să nu permită escaladarea acţiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI