Prima Doamnă a SUA le-a servit masa militarilor americani de la Baza Mihail Kogălniceanu care răspund “la chemarea datoriei cu curaj, onoare şi putere”
Sursa foto:Twitter Vizualizari:

Prima Doamnă a SUA le-a servit masa militarilor americani de la Baza Mihail Kogălniceanu care răspund “la chemarea datoriei cu curaj, onoare şi putere”

Prima Doamnă a Statelor Unite a sosit vineri în România, pentru o vizită de două zile pe care a început-o la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, servind şi luând masa cu militarii americani staţionaţi în România.

“Trupele noastre de la Baza Aeriană MK continuă să răspundă la chemarea datoriei cu curaj, onoare şi putere. Joe şi cu mine ne rugăm pentru siguranţa fiecărui membru al armatei noastre care lucrează pentru pace alături de aliaţii noştri din NATO“, a scris Prima Doamnă a SUA, pe Twitter, potrivit caleaeuropeana.ro

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, a venit în România ca parte a unei vizite în Europa care mai cuprinde şi o deplasare în Slovacia, ea urmând să petreacă Ziua Mamei (n.r. – pe care americanii o celebrează anul acesta la data de 8 mai) alături de mamele şi copiii ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara din cauza războiului lui Putin. Soţia preşedintelui Joe Biden vizitează România pentru a doua oară, însă pentru prima dată în calitate de Primă Doamnă. În 2014, a Doua Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, l-a însoţit în România pe vicepreşedintele de atunci al SUA, Joe Biden, într-un context similar: al doilea om din administraţia Obama venea la Bucureşti pentru a-i asigura pe aliaţii români de întregul sprijin american după ce Rusia anexase ilegale peninsula Crimeea şi declanşase acţiunea de destabilizare a Ucrainei. Vizita sa în România, care urmează vizitei din luna martie a vicepreşedintei Kamala Harris, are loc şi în anul în care România şi SUA marchează 25 de ani de Parteneriat Strategic.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe remis CaleaEuropeană.ro, Prima Doamnă a SUA călătoreşte în România pentru a vizita trupele americane, pentru a reafirma legăturile bilaterale puternice ale SUA cu aceşti doi aliaţi din NATO, pentru a asculta opiniile refugiaţilor ucraineni, pentru a-şi arăta sprijinul pentru poporul ucrainean şi pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru eforturile de ajutorare ale ţărilor vecine, ale agenţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi ale organizaţiilor neguvernamentale.

Care este programul detaliat al vizitei Primei Doamne a SUA în România? Jill Biden se va întâlni cu Carmen Iohannis pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru generozitatea şi sprijinul României pentru refugiaţii ucraineni

Vineri, 6 mai, Jill Biden va vizita Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) din România, unde se va întâlni cu liderii militari ai SUA şi NATO prezenţi la faţa locului. Ca parte a reacţiei occidentale de a descurajare orice potenţială ameninţare din partea Rusiei la adresa NATO, SUA au dislocat încă din luna februarie încă 1000 de soldaţi americani la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, dublându-şi astfel prezenţa militară în România. În acelaşi interval, Forţele Aeriene ale SUA au mobilizat mai multe avioane de luptă pentru a proteja spaţiul aerian al României – 14 avioane F-16,  două avioane de ultimă generaţie F-35 şi patru de tip F/A-18 Super Hornet.

De asemenea, ea va servi masa şi va vizita o parte din trupele americane alocate bazei înainte de a pleca spre Bucureşti.

Joining Forces, iniţiativa primei doamne de la Casa Albă de sprijinire a familiilor militarilor, va facilita o sesiune virtuală de povestiri cu “United Through Reading”, o organizaţie care pune în legătură familiile militarilor cu membrii serviciilor dislocate prin înregistrări video şi lecturi virtuale de cărţi.

Sâmbătă, 7 mai, ea va participa la o sesiune de informare privind eforturile umanitare ale agenţiilor ONU, ONG-urilor şi Guvernului român la Ambasada SUA din Bucureşti, iar apoi va discuta cu personalul ambasadei.

“Ulterior, ea se va întâlni cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru generozitatea şi sprijinul României pentru refugiaţii ucraineni. Ca şi Dr. Biden, după ce a devenit Prima Doamnă, doamna Iohannis şi-a păstrat slujba de profesoară de limba engleză. Ea predă la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, România. După întâlnirea cu Prima Doamnă a României, Dr. Biden va vizita o şcoală publică din Bucureşti care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi. Ea va discuta cu educatori ucraineni şi români şi va interacţiona cu elevii ucraineni refugiaţi şi cu elevii români în sălile de clasă. Ulterior, va participa la o sesiune de ascultare cu educatori şi mame ucrainene”, mai arată Casa Albă.

Prima Doamnă Jill Biden este însoţită în această deplasare de secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, de directorul principal pentru afaceri multilaterale la Consiliul de Securitate Naţională, Curtis Ried, şi de directorul pentru afaceri umanitare la Consiliul de Securitate Naţională, Daniel Dieckhaus. Ambasadorul la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, şi Elizabeth Gitenstein se vor alătura Primei Doamne pentru partea din România a călătoriei. Ambasadorul Gitenstein a fost ambasadorul Statelor Unite în România în perioada 2009-2012.

Similare
RECOMANDĂRI