Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Statutul de neutralitate al R. Moldova nu permite oferire de ajutor militar Ucrainei

Republica Moldova nu poate oferi Ucrainei cele şase avioane militare MIG-29 pe care le are în dotare deoarece ar încălca statutul de neutralitate. Săptămâna aceasta, preşedintele Radei de la Kiev a cerut oficial ajutor militar, în cadrul întrevederii cu omologul său de la Chişinău, Igor Grosu. Până acum, niciun stat nu a trimis aeronave de luptă Ucrainei.

La Mărculeşti, sunt depozitate, din anul 2000, şase avioane de luptă MiG-29, nefuncţionale de 20 de ani. Autorităţile ar fi încercat să le vândă de câteva ori, însă fără succes. În prezent, Forţele Aeriene din Republica Moldova deţin nouă elicoptere, dintre care patru participă în misiuni ONU în Afganistan.
Preşedintele Radei Supreme a declarat că autorităţile de la Kiev ar aprecia în mod deosebit dacă Republica Moldova le-ar pune la dispoziţie cele şase avioane militare pentru a putea fi reparate şi folosite de armata ucraineană.

RUSLAN STEFANCIUK, preşedintele Radei Supreme, Ucraina: "Ştiu că la voi sunt şase avioane MiG-29, care nu sunt funcţionale. Am putea să ne înţelegem, să ni le transmiteţi pentru necesităţile armatei ucrainene, pentru lucrări de reparaţie.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că nu pot oferi ajutor militar Ucrainei.

TELEFON: LILIAN CARP, preşedintele Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică: "Republica Moldova a adus la cunoştinţa conform Constituţiei este stat neutru şi nu poate să se implice într-un conflict militar sub nici o formă, nici cu armament, nici fizic. Maxim ce putem, e să asigurăm asistenţă post război, în ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii sau cu genişti. Este contrar Constituţiei, cât de mult nu ne-am dori acest lucru."

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu deputatul Lilian Carp, au fost recent în Ucraina şi au vizitat oraşele Bucea, Irpin, Gostomel, distruse de armata rusă. Igor Grosu a comunicat disponibilitatea Republicii Moldova de a detaşa genişti în Ucraina pentru operaţiuni de deminare. Guvernul Republicii Moldova a acordat, până acum, ajutoare umanitare de aproape 1,2 milioane de euro regiunilor Viniţa şi Odesa. Acum este în pregătire următorul pachet umanitar cu produse medicale.  
Similare
RECOMANDĂRI