Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Terenul fostului Stadionul Republican va ajunge oficial în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova

Terenul fostului Stadionul Republican din Chişinău va ajunge oficial în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite cu privire la oferirea dreptului de cumpărare a terenului pentru construcţia unui nou sediu al ambasadei.

Deputaţii din Partidul ŞOR şi cei din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului.

VADIM FOTESCU deputat Partidul ŞOR: „Majoritatea cetăţenilor condamnă această afacere şi cer ca decizia să fie revizuită”.

PETRU BURDUJA  deputat BCS: „Haideţi să scoatem de pe ordinea de zi acest subiect şi să revenim la el după consultare mult mai largă a cetăţenilor”.

Propunerea nu au întrunit numărul necesar de voturi şi deputaţii socialişti şi comunşti au părăsit şedinţa Parlamentului.

VASILE BOLEA, deputat BCS: „În calitate de protest, parasim sedinta si va lasam sa va ocupati cu ceea ce va ocupati de obicei”.

Proiectul a fost votat în lectura finală de deputaţi PAS.

DUMITRU ALAIBA deputat PAS, preşedinte Comisia Economie: Comisia Economie, buget şi finanţe, cu vor majoritar propune votarea proiectului în lectura a doua."

 Proiectul a fost sprijinit cu votul a 55 de deputaţi.

Terenul de peste 5 hectare al fostului Stadion Republican va trece din domeniul public în domeniul privat. Documentul prevede că terenul va fi cumpărat la un preţ de piaţă estimat de către Agenţia Proprietăţi Publice. În acord se menţionează că Guvernul Statelor Unite va suporta cheltuielile de procurare a terenului şi perfectarea documentelor juridice pentru dreptul de proprietate.

Guvernul SUA s-a angajat să renoveze porţile monumentale, care au valoare istorică, intrarea şi spaţiile asociate acesteia. În plus, o parte din teren va fi pentru o parcare publică. Pe 28 aprilie, Ambasada a publicat o schiţă a proiectului. Va fi construit un nou sediu, un campus şi un parc, pentru care se vor investi peste 250 de milioane de dolari.

Înstrăinarea terenului a fost subiect de dispute politice la Chişinău. Deşi proiectul de lege a fost votat de Parlament în 2018, doi ani mai târziu, la iniţiativa deputaţilor socialişti, proiectul a fost abrogat. Ulterior, printr-o decizie a Curţii Constituţionale s-a revenit la decizia iniţială. Stadionul Republican este în paragină din 2007, când au şi început lucrările de demolare.
 
Similare
RECOMANDĂRI