Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului. Ion Rotaru, decoratorul care înfrumuseţează Portugalia

Curajul, perseverenţa şi dedicaţia pentru meseria îndrăgită pot schimba soarta omului, iar uneori viaţa lui poate prinde culoare la propriu. Reportajul de astăzi dezvăluie povestea de viaţă a basarabeanului Ion Rotaru din Teleneşti, care acum 20 de ani s-a stabilit în Portugalia, ţară în care a devenit florar decorator renumit. Până a-şi urma pasiunea pentru aranjamentele florale a făcut faţă multor provocări şi a avut meserii străine de ceea ce-i plăcea să facă. La început a spălat vase, a lucrat în construcţii şi chiar a fost pescar. La aranjamentele florale a revenit mult mai târziu, chiar dacă şi-a dezvoltat talentul în acest domeniu încă din copilărie. Acum are propria afacere cu flori şi creează buchete şi aranjamente florale deosebite, inclusiv pentru evenimente selecte. Ion Rotaru a făcut şi performanţă în domeniu, iar de-a lungul anilor a câştigat mai multe competiţii de design floral.

Basarabeanul Ion Rotaru se află în Portugalia de aproape douăzeci de ani. A ajuns în această ţară în timpul unor competiţii sportive la care participa.

Basarabeanul a fost atât de impresionat de viaţa de acolo, încât a decis să nu se mai întoarcă acasă. Asta chiar dacă a fost nevoit să se afle o vereme ilegal în Portugalia.

ION ROTARU, designer florist, Portugalia: „Însuşi faptul de a întâlni lucruri elementare, care sunt elementare pentru o viaţă decentă, cum sunt apa caldă, apa rece, lumină pe stradă, fructe pe masă”.

În urmă cu trei ani, Ion Rotaru şi-a lansat propria afacere, iar acum e un florist cu renume în Portugalia. Cartea lui de vizită este creatvitatea, iar buchetele pe care le confecţionează, întrec orice imaginaţie.

Basarabeanul creează aranjamente florale şi pentru cele mai selecte evenimente, iar datorită talentului şi dedicaţiei prin care îşi onorează fiecare solicitare, a devenit un florar decorator căutat de multă lume.

ION ROTARU, designer florist, Portugalia: „Deseori uit de noţiunea de timp. Nici nu-mi dau seama când au trecut 5,6,7 ore şi încă n-am mâncat sau băut apă. Mai ales când sunt decoraţiunile astea mai mari şi timpul te presează, nu mai există ceva pentru mine, doar cu gândul că trebuie să realizez la timp, trebuie să realizez bine”.

Până a deveni antreprenor, Ion Rotaru a fost angajat la mai multe florării. Basarabeanul povesteşte că mereu a visat la mai mult, aşa că a căutat oportunităţi pentru a-şi perfecţiona abilităţile şi dezvolta creativitatea. Aşa că nu rata niciun concurs de artă florală.

ION ROTARU, designer florist, Portugalia: „Prin concursuri eu încercam să cresc, să mă perfecţionez. Eram în lumea mea. Ceea ce eu voiam, îmi imaginam, creeam. Mă simţeam ca un peşte în apă. Nu este suficient să faci o compoziţie sau un buchet. Trebuie să ai grijă de durabilitatea florilor, curăţarea florilor. Sunt linii, sunt parametri. Şi timpul este important”.

De-a lungul anilor, Ion Rotaru a participat la cele mai populare competiţii naţionale şi internaţionale de decor floral la care a obţinut numeroase premii, iar timp de doi ani la rând a fost campion naţional al Portugaliei la artă florală.

Până a deveni florar, Ion Rotaru a avut mai multe meserii care nu aveau nimic în comun cu talentul său. În primii şase ani de când plecase de acasă, designerul a locuit şi a muncit în sudul Portugaliei.

ION ROTARU, designer florist, Portugalia: „Am lucrat de toate. Am lucrat zugrav, în construcţii, am lucrat pescar,  am lucrat şi antrenor la un club, dar ilegal, pentru că nu aveam acte. Am lucrat şi în industria sticlei, am lucrat orice, doar de flori nu mă atingeam”.

Ion Rotaru nici nu bănuia că un accident la locul de muncă urma să-i schimbe viaţa şi să-i deschidă calea spre adevărata împlinire. Spune că mereu lasă lucrurile să curgă de la sine şi crede că toate se întâmplă la vremea lor. Îi place să lucreze cu cele mai frumoase şi mirositoare flori, iar natura Portugaliei este foarte generoasă din acest punct de vedere.

Acum basarabeanul poate fi considerat ambasadorul artei florale în Portugalia, ţară care i-a oferit condiţiile necesare pentru a-şi împlini visele. Îşi doreşte ca într-o bună zi, şi Republica Moldova să devină un stat prosper care să-i atragă acasă pe basarabenii stabiliţi în străinătate.

ION ROTARU, designer florist, Portugalia: „Eu sunt pentru integrarea ceea ce ţine ca să fie bine pentru ai noştri de acasă. Comunitatea europeană, momentan este unica şansă de a izbuti să ieşim din toată situaţia care se întâmplă la noi acasă”.

Floristul Ion Rotaru este convins că omul poate înflori în orice colţ al lumii dacă are condiţii prielnice pentru a-şi pune în valoare aptitudinile.
 
Similare
RECOMANDĂRI