29.08.2019 20:10 Vizualizari: Urmăriţi documentarul "Duminica Limbii Române" pe 31 august, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA Campania "August 89", dedicată celor trei decenii de la revenirea limbii române şi alfabetului latin în spaţiul dintre Prut şi Nistru, realizată de postul nostru de televiziune, va culmina sâmbătă, 31 august, începând cu ora 21:00, când va fi difuzat filmul documentar "Duminica Limbii Române", realizat de jurnalistul Vasile Munteanu.
28.08.2019 21:20 August '89, contextul social şi politic August 1989 a însemnat pentru basarabeni reîntoarcerea la matricea românească. După ani buni când limba română a fost exilată, s-a reuşit repunerea acesteia în drepturi datorită mişcării de eliberare naţională şi unităţii populare. Marea Adunare Naţională de la 27 august 1989 a fost un punct de cotitură în istoria Basarabiei. Sute de mii de oameni au cerut dreptul de a vorbi şi scrie în limba maternă – cea română. Totuşi, lupta pentru libertate nu a fost uşoară.
28.08.2019 20:00 Pe 31 august, ora 21, la TVR MOLDOVA, urmăriţi documentarul "Duminica Limbii Române" Campania "August 89", dedicată celor trei decenii de la revenirea limbii române şi alfabetului latin în spaţiul dintre Prut şi Nistru, realizată de postul nostru de televiziune, va culmina sâmbătă, 31 august.
28.08.2019 12:00 Contextul politic şi social în care s-au desfăşurat evenimentele din august 1989, astăzi la Obiectiv Comun A treia emisiune Obiectiv Comun din cadrul campaniei AUGUST 89 este despre contextul politic şi social în care s-au desfăşurat evenimentele din august 1989, la Chişinău. În special, ne referim la situaţia de după Marea Adunare Naţională până pe 31 august.
27.08.2019 21:00 Pe 31 august, ora 21, la TVR MOLDOVA, urmăriţi documentarul "Duminica Limbii Române" Campania "August 89", dedicată celor trei decenii de la revenirea limbii române şi alfabetului latin în spaţiul dintre Prut şi Nistru, realizată de postul nostru de televiziune, va culmina sâmbătă, 31 august.
27.08.2019 12:00 Identitatea basarabenilor, istoria naţională, limba română şi alfabetul latin, la Obiectiv Comun Emisiunea Obiectiv Comun continuă campania August' 89 despre lupta pentru limba română. La 27 august 1989, 750 de mii de români basarabeni din sute de localităţi au venit la Chişinău pentru a participa la Marea Adunare Naţională. Uniţi în cuget şi simţire, ei au cerut declararea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină.
26.08.2019 20:05 Pe 31 august, ora 21:00, la TVR MOLDOVA, urmăriţi documentarul "Duminica Limbii Române" Campania "August 89", dedicată celor trei decenii de la revenirea limbii române şi alfabetului latin în spaţiul dintre Prut şi Nistru, realizată de postul nostru de televiziune, va culmina sâmbătă, 31 august. Începând cu ora 21, va fi difuzat filmul documentar "Duminica Limbii Române", realizat de jurnalistul Vasile Munteanu.
26.08.2019 12:05 AUGUST '89: Obiectiv Comun revine cu un ciclu de emisiuni despre lupta pentru limba română Obiectiv Comun revine în casele tuturor telespectatorilor cu un ciclu de emisiuni despre lupta pentru limba română. În prima ediţie, discuţiile se vor referi la premisele Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia.
22.08.2019 20:20 De 30 de ani, Societatea „Limba Noastră cea Română" luptă pentru promovarea limbii române De aproape 30 de ani, depun eforturi uriaşe pentru promovarea şi protejarea limbii române. Lupta lor a început odată cu mişcarea de eliberare naţională din Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, de la sfârşitul anilor ‘80. De atunci, zeci de mii de entuziaşti din cadrul Societăţii "Limba Noastră Cea Română", au lucrat cu tenacitate în beneficiul limbii lor materne. Cei care fac parte încă de la început din această societate spun, cu mândrie, că misiunea lor este îndeplinită.
22.08.2019 18:20 „DUMINICA LIMBII ROMÂNE” - documentar marca TVR MOLDOVA, cu ocazia celor 30 de ani de la revenirea limbii române şi a grafiei latine în R. Moldova Jurnalistul TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu, realizează un film documentar cu ocazia celor 30 de ani de la revenirea limbii române şi a grafiei latine în Republica Moldova.
20.08.2019 19:15 Ştefan Petrache, unul dintre artiştii care au slăvit limba română: Maestrul reuşea să farmece publicul din primele clipe ale apariţiei sale în scenă Artistul emerit Ştefan Petrache, un om de o inteligenţă şi de o cultură rară, a promovat, prin cântec, limba română, împreună cu alţi artişti ai renaşterii naţionale. Maestrul, cu o voce inconfundabilă, reuşea să farmece publicul din primele clipe ale apariţiei în scenă. Urmăriţi, în reportajul ce urmează, amintiri din acele vremuri ale maestrului nepereche al neamului romanesc.
19.08.2019 19:40 AUGUST '89: Grigore Vieru, poet al Prutului, mamei, patriei şi adevărului Poet al Prutului, mamei, patriei şi adevărului, om care a iubit şi a promovat limba română. Grigore Vieru este unul printre primii oameni de seama care au avut curajul să ceara recunoaşterea limbii române in Basarabia. Şi a luptat pentru visul său cu singura armă pe care ştia cel mai bine să o mânuiască: versul.
19.08.2019 11:15 În dobândirea drepturilor lingvistice pentru basarabeni, un rol important a avut influenţa culturii româneşti "Eu am crescut cu limba română pe care o aveam acasă, ulterior la facultate. Noi eram însetaţi de limba română", mărturiseşte poeta Claudia Partole. Ea este una dintre personalităţile care au participat la mişcarea de renaştere naţională şi la revenirea grafiei latine în Basarabia de acum 30 de ani. Claudia Partole a fost protagonista "Interviurilor Telejurnalului".
15.08.2019 19:20 Grigore Vieru şi Ion Vatamanu, doi militanţi pentru revenirea la grafia latină Poeţii au fost printre cei care au contribuit cel mai mult la recuperarea limbii române şi a alfabetului latin în spaţiul basarabean, acum 30 de ani. Un rol important în trezirea conştiinţei naţionale l-au avut Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari sau Dumitru Matcovschi. Creaţiile lor au marcat generaţii întregi în drumul spre regăsirea identităţii nationale romanesti. Contemporanii i-au supranumit "vârfuri de lance în lupta pentru valorile naţionale".
14.08.2019 20:00 Editura "Ştiinţa" - 30 de ani în care s-au scos de sub tipar mii de cărţi în limba română şi un lot impresionant de dicţionare Slova românească în spaţiul dintre Prut şi Nistru şi-a redobândit "cetăţenia" în 1989 şi datorită editurilor basarabene. Un exemplu elocvent este şi activitatea prodigioasa a celor de la "Stiinţa", ale căror dicţionare şi manuale au educat generaţii. Editura este considerată un adevarat regat al cărţilor în limba română şi a avut mereu misiunea de a promova, limba, cultura şi istoria neamului românesc.
13.08.2019 19:20 Revista Bibliopolis, un model de promovare a limbii române Un model de promovare a limbii române, a alfabetului latin şi a scriitorilor care au militat pentru renaşterea naţională este revista Bibliopolis. Tradus din limba greacă, înseamnă oraşul cărţilor şi este o publicaţie periodică de specialitate, a Bibliotecii Municipale Bogdan Petriceicu Haşdeu, dedicată iubitorilor de frumos, cultură şi limbă română.
12.08.2019 20:15 Anatol Vidraşcu, unul dintre promotorii limbii române, a sfidat cenzura şi a început derusificarea culturii din Basarabia Limba română nu a putut fi repusă pe deplin în drepturi în Basarabia fără tipărirea de carte românescă. În 1989, anul în care Republica Moldova a revenit la grafia latină, a fost fondată şi Editura Litera. De atunci a scos de sub tipar peste mii de cărţi, cu un tiraj de câteva zeci de milioane de exemplare, între care, primele dicţionare şi cărţi în versiune electronică.
12.08.2019 12:15 Mihai Eminescu a fost un mare patriot şi a început lupta pentru renaşterea naţională Cei care i-au studiat opera, spun că Mihai Eminescu este unul dintre făuritorii limbii româneşti. La 130 de ani de la moartea scriitorului, la Chişinău, limba română este învăţată prin lucrările Luceafărului culturii româneşti. Peste 100 de mii de vizitatori calcă, anual, pragul Centrului Academic Internaţional Eminescu, instituţie unică în întreg spaţiul românesc. Centrul păstrează întreaga operă eminesciană şi cele mai importante monografii despre Eminescu.
12.08.2019 10:20 În Basarabia, cuvintele şi expresiile ruseşti au alterat graiul tradiţional românesc Influenţată de factori istorici, geografici şi sociali, limba română se vorbeşte diferit pe cele două maluri ale Prutului. Se vede după accent, dar şi după unele cuvinte. Vorbim aceeaşi limbă, dar exprimarea este uneori diferită. De acest lucru vă veţi convinge în reportajul realizat de colegul nostru Gheorghe Lungu.
11.08.2019 15:30 Ministrul Educaţiei Liliana Nicolaescu-Onofrei, despre ziua de 31 august 1989: O revenire la normalitate. Interviul integral, în această seară la "Interviurile Telejurnalului" O revenire la normalitate. Asta spune Ministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei despre ziua de 31 august 1989, atunci când s-a decis proclamarea limbii române drept limbă de stat şi s-a revenit la alfabetul latin. Şefa de la educaţie a fost şi ea prezentă la momentul istoric de acum 30 de ani, dar şi la alte evenimente interzise din acea perioadă. Destănuirile au fost făcute în cadrul emisiunii "Interviurile Telejurnalului" de la TVR Moldova.
09.08.2019 18:45 În fiecare an, peste 300 de persoane vin să studieze în Casa Limbii Române de la Chişinău Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” din Chişinău este instituţia care a protejat limba română timp de mai bine de două decenii. Fondată pe 31 august 1998, atunci când încă nu se stinsese suflul revoluţiei lingvistice, Casa Limbii Române şi specialiştii de aici promovează valorile româneşti autentice, aspiraţia de reîntregire în spaţiul spiritual comun românesc şi european al cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa lor etnică sau religioasă.
08.08.2019 20:15 Fără cercetătorii Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, mişcarea de renaştere a spiritului românesc din Basarabia ar fi fost mult mai săracă Cercetătorii Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei sunt printre cei aflaţi în linia întâi în promovarea culturii şi limbii române. Fără ei, mişcarea de renaştere a spiritului românesc din Basarabia ar fi fost mult mai săracă. Academicienii sunt, cu siguranţă, un vârf de lance a revoluţiei culturale ce a dus la repunerea în drepturi a limbii române şi a alfabetului latin.
07.08.2019 19:40 Primul ziar în limba română, "Glasul", a fost tipărit clandestin, în Letonia Suflul renaşterii naţionale şi dorinţa arzătoare de a reveni la grafia latină, a dat naştere, la sfârşitul anilor optzeci, la apariţia, la Chişinău, a primului ziar în limba română - "Glasul". Tipărită la început clandestin, la Riga şi Vilnius, publicaţia a devenit colacul de salvare al oamenilor aflaţi într-un noian de cuvinte ruseşti, străine multor români din Basarabia.
07.08.2019 17:30 „August 89”. Nicolae Dabija, unul dintre pilonii Mişcării de Renaştere Naţională, a povestit ce a influenţat evenimentele de acum 30 de ani de la Marea Adunare Naţională Nicolae Dabija, unul dintre pilonii Mişcării de Renaştere Naţională, a povestit la TVR Moldova ce a influenţat votarea legilor, cum a decurs procesul, şi a explicat că limba română trebuie să-şi afle locul binemeritat ca limbă de stat în Constituţia Republicii Moldova. Interviu din cadrul campaniei "August 89", dedicată aniversării a 30 de ani de la Marea Adunare Naţională în care a fost stabilită sărbătoarea "Limba noastră cea română"
06.08.2019 19:40 Anual, peste 5.000 de titluri de carte în limba română intră în colecţiile Bibliotecii Naţionale Biblioteca Naţională din Chişinău poate fi considerată, pe bună dreptate, cetatea limbii române. Mulţi dintre iluştrii scriitorii contemporani, dar şi cei care au trecut în eternitate, au lăsat creaţiile lor drept mărturie a zbuciumului pentru adevărul istoric şi grafia latină - haina firească a limbii române. Graţie donaţiilor de carte ale României, instituţia este în prezent cea mai bogată în colecţii de literatură română şi universală.
05.08.2019 19:40 August '89. Liceul „Lucian Blaga” - o „ambasadă” a limbii române în Tiraspol Ştirile TVR MOLDOVA dau start campaniei "August 89", o serie de reportaje dedicate aniversării a 30 de ani de la Marea Adunare Naţională în care a fost stabilită sărbătoarea "Limba noastră cea română". Astăzi vă prezentăm o adevărată fortăreaţă a valorilor româneşti. Liceul "Lucian Blaga" este singura instituţie cu predare în limba română de la Tiraspol. În ciuda presiunilor autorităţilor separatiste, şcoala românească îşi continuă activitatea de 27 de ani.
01.08.2019 14:15 VIDEO. Nicolae Dabija - cercetător profund şi original al literaturii vechi româneşti Echipa TVR MOLDOVA de la Matinalii au discutat astăzi cu Nicolae Dabija, îndrăgitul scriitor, publicist, poet, eseist, autor de manuale, membru de onoare al Academiei Române, membru corespondent al AŞM, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, dar şi o personalitate care a avut un rol decisiv în Mişcarea de renaştere naţională.
01.08.2019 13:15 VIDEO. Vlad Pohilă, la Matinalii, despre primul ziar cu grafie latină din Republica Moldova Vlad Pohilă, scriitor, publicist, editor, dar şi mai important, este unul dintre cei care au contribuit la readucere a limbii române şi a grafiei latine în Republica Moldova. Echipa de la Matinalii au discutat azi cu Vlad Pohilă, unul dintre membrii activi ai mişcării de renaştere naţională, despre acele acţiuni din 1989, dar şi despre participarea sa publicarea primelor numere a revistei Glasul.
31.07.2019 16:05 VIDEO. Andrei Strâmbeanu: Concluzii la 30 de ani de la Marea Adunare Naţională Lupta pentru trezirea conştiinţei naţionale, pentru revenirea la grafia latină, pentru declararea limbii române drept limbă de stat a fost realizată de un număr mare de intelectuali, printre care se numără poetul, scriitorul şi dramaturgul, Andrei Strâmbeanu. Scriitorul ne-a vorbit despre premisele favorabile care au dus la Mişcarea de eliberare naţională.
31.07.2019 15:05 Documentar marca TVR MOLDOVA cu ocazia celor 30 de ani de la revenirea limbii române şi a grafiei latine în Republica Moldova Jurnalistul TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu, realizează un film documentar cu ocazia celor 30 de ani de la revenirea limbii române şi a grafiei latine în Republica Moldova. Detalii despre cum are loc procesul de documentare şi realizare a filmului ne-a oferit chiar jurnalistul.
31.07.2019 14:00 VIDEO. Interviu cu istoricul Sergiu Cataraga: Personalităţile care au jucat un rol crucial la Marea Adunare Naţională din 1989 În contextul campaniei iniţiate de către TVR MOLDOVA, organizată în lunile iulie-august cu ocazia celor 30 de ani de la Marea Adunare Naţională, am vorbit cu istoricul SERGIU CATARAGA despre cele mai importante personalităţi şi discursurile acestora ţinute la tribună. Ce mesaje au jucat un rol decisiv în trezirea conştiinţei poporului, aflaţi în interviu.
26.07.2019 22:00 Flashmobul „Vrem limba română în Constituţie” va fi organizat pe 29 iulie la Parlamentul Republicii Moldova Recunoaşterea limbii române drept limbă de stat în Constituţia Republicii Moldova rămâne a fi un deziderat pentru mulţi conaţionali. Este un subiect mereu actual şi deschis, iar asta o confirmă şi evenimentele organizate, an de an, în susţinerea ideii.
26.07.2019 21:40 Valeriu Matei - omul care a luptat pentru identitatea naţională Printre intelectualii care au jucat un rol crucial la Marea Adunare Naţională de la 27 august 1989, în urma căreia are loc revenirea la grafia latină, iar limba română obţine statutul de limbă de stat, se numără şi omul de cultură, istoricul, academicianul, preşedintele Institutului Cultural Român de la Chişinău, Valeriu Matei.
26.07.2019 18:07 August '89. 30 de ani de când poporul român din Basarabia a cerut revenirea la graiul şi limba maternă Anul acesta se fac 30 de ani de când poporul român din Basarabia a cerut revenirea la graiul şi limba maternă, iar intelectualitatea a pornit o Mişcare de eliberare naţională. Una din personalităţile importante ce au fost implicate în Mişcarea de renaştere naţională, ce a început în anul 1989, este şi protoiereul Petru Buburuz, paroh la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.