Coronavirus: Vaccinurile au redus la jumătate numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Italia, studiu
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Coronavirus: Vaccinurile au redus la jumătate numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Italia, studiu

Vaccinurile împotriva COVID-19 au redus la jumătate bilanţul deceselor atribuite acestei boli în Italia, prevenind anul trecut aproximativ 150.000 de morţi şi 8 milioane de cazuri, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Sănătate (ISS), informează Agerpres.

Studiul ISS, derulat de la începutul anului 2021 până sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, a constatat de asemenea că prin campania de vaccinare au fost prevenite peste 500.000 de spitalizări şi peste 55.000 de internări la terapie intensivă.

Italia a înregistrat 161.032 de decese asociate COVID-19 de la izbucnirea focarului, în februarie 2020, al doilea cel mai sumbru bilanţ din Europa, după Marea Britanie şi pe locul al optulea la nivel mondial. Ţara a raportat până în prezent 15,4 milioane de cazuri de infectare.

Aproximativ 79% dintre italieni au fost complet vaccinaţi, iar 65% au primit şi doza de rapel (booster), potrivit cifrelor Our World in Data.

Studiul ISS a estimat că 72% dintre persoanele a căror viaţă a fost salvată de vaccinuri au 80 de ani şi peste această vârstă, 19% sunt în grupa de vârstă 70-79 de ani, 7% au între 60 şi 69 de ani, iar 3% au sub 60 de ani.

Rezultatele au fost calculate cu ajutorul datelor referitoare la eficacitatea vaccinării şi a numărului de doze administrate săptămânal pentru evaluarea impactului vaccinurilor asupra bilanţului săptămânal al cazurilor de infectare, al spitalizărilor, al internărilor la terapie intensivă şi al deceselor.

Metodologia a fost dezvoltată iniţial pentru vaccinurile antigripale, însă a fost deja aplicată în alte ţări pentru studii asupra SARS-CoV-2, a precizat ISS într-un comunicat.
Similare
RECOMANDĂRI