Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost inaugurat monumentul lui Vasile Stroescu, om politic basarabean şi primul preşedinte al Parlamentului României Mari

În oraşul Edineţ a fost dezvelit monumentul lui Vasile Stroescu - om politic basarabean, care în 1919 devenea primul preşedinte al Parlamentului României Mari. La eveniment au participat oficiali şi mulţi dintre oamenii care apreciază contribuţia lui Vasile Stroescu adusă pentru unificarea neamului românesc şi promovarea culturii naţionale.

La începutul secolului trecut, toate ziarele din spaţiu românesc scriau despre generozitatea boierului basarabean Vasile Stroescu născut în satul Trinca din raionul Edineţ, localitate care pe atunci se afla pe teritoriul judeţului Hotin. Devenise foarte cunoscut datorită donaţiilor generoase pe care le oferea pentru construcţia şcolilor, bisericilor şi spitalelor.

Pentru aceste merite şi mai ales pentru promovarea întregirii neamului românesc, Vasile Stroescu a fost ales în 1910  membru de Onoare al Academiei Române. Cu 9 ani mai târziu devenea primul preşedinte al Parlamentului Românei Mari. Aceste merite au fost evocate azi, în timpul ceremoniei de dezvelire a monumentului ridicat în memoria marelui om politic basarabean.

PETRIŞOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălţi: „Un vizionar şi un patriot român. Cu toţii îi purtăm memoria lui Vasile Stroiescu şi facem pentru ţara noastră, România, tot ce ştim noi mai bun, luând învăţămintele istoriei cu o singură năzuinţă, să lăsăm un viitor bun generaţiilor următoare.”

CONSTANTIN COJOCARU, primar municipiu Edineţ: „Încercăm să aducem toate personalităţile locului aici, acasă. Vasile Stroiescu era una dintre personalităţile care se aşteptau a fi venite. E o iniţiativă a localităţii, a consilierilor mei, eu am rămas doar să vin cu susţinerea.”

Elevii liceului teoretic "Mihai Eminescu" din Edineţ au vorbit despre moştenirea spirituală pe care a lăsat-o Vasile Stroescu viitoarelor generaţii de români.

ION CREŞCIUC, elev, L.T ,,Mihai Eminescu", Edineţ: „El a avut nenumeroase conace, moşii şi toată averea sa. A avut în jur de 25 mii de hectare şi toată averea sa a fost pusă la folosul naţiunii şi culturii româneşti.”

ALEXANDRU SEU, profesor la L.T ,,Mihai Eminescu", Edineţ: „În mare măsură, perenizarea valorilor şi perenizarea exemplului său istoric, va fi un garant al educării tinerii generaţii în spiritul valorilor româneşti autentice.”

Participanţii la eveniment au amintit că Vasile Stroescu era un om modest, cu o bunătate aparte, care a cedat averile moştenite în folosul oamenilor de rând. Astfel, a renunţat la cirezi de vite, herghelii de cai, turme de oi, la numeroase conacuri şi moşii.

VASILE ŞOIMARU, deputat PAS: „M-a întrebat cineva, anterior, dacă mai există un astfel de politician, care a oferit totul şi a dat totul pentru naţiune şi am spus că îmi vine greu să răspund.”

PS ANTONIE, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: „Noi, dorind să promovăm acest nume în spaţiul basarabean, Episcopia de Bălţi a instituit bursa „Vasile Stroiescu", care este în valoare de 700 lei, şi o acordăm timp de 10 luni, anume pentru a-i încuraja să citească, să înveţe bine şi să păstreze credinţa neamului nostru românesc.

Vasile Stroescu s-a născut în 1845 şi a trăit 81 de ani. E înmormântat la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti. Regele Ferdinand şi Regina Maria, Senatul Ţării şi Preşedinţia Consiliului de Miniştri au trimis coroane de flori la înmormântarea lui.
Similare
RECOMANDĂRI