Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Creştinii ortodocşi de rit vechi celebrează astăzi Buna Vestire

Creştinii ortodocşi de rit vechi celebrează azi Buna Vestire. Se spune ca în această zi Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavril că îl va naşte pe Isus, fiul lui Dumnezeu. În biserici s-au ţinut slujbe, iar credincioşii enoriaşii s-au rugat pentru sănătatea celor dragi şi pentru pace.

Dis-de-dimineaţă, zeci de coameni au venit la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dumitru" din Soroca.

„Am venit, astăzi la biserică cu doi copilaşi frumoşi şi am venit să mă rog pentru sănătatea lor şi a întregii familii mele. Sper ca domnul să ne benecuvânteze, lumineze şi să ne bucure casa.”

„Am venit să ne rugăm pentru sănătate, pentru iertare de păcate, pentru pace pe pământ. Ca să ne aducă buna vestire tot ce ne dorim noi pe pământ.”

NICOLAE CRAVEŢ, protopop de Soroca: „Biserica ortodoxă marchează evenimentul mult aşteptat de prorocii vechiului testament. Despre zămislirea de la duhul sfânt al Pruncului dumnezeiesc. În această zi creştinii ortodocşi vin la biserică, se roagă fecioarei Maria, pruncului Isus  de a primi cât mai multe veşti bune în această viaţă pământească.”

Cei care au ţin post, au azi dezlegare la peşte. Oamenii au luat cu asalt magazinele de la Piaţa Centrală. La mare căutare era peştele viu, cu preţuri între 35 şi 80 de lei kilogramul.

„Nişte Tostolob. -Viu? -Da, fiindcă azi e sărbătoare, se mănâncă peşte. Cum vi se par preţurile? -Foarte mari, cu scumpirile acestea. Dar nu avem ce face, trebuie să ne mâncăm.”

„Proaspăt, viu, vedeţi că dă din coadă. -E o tradiţie să mâncaţi peşte de Buna Vestire? -Da, am mama soacră care ţine post.”

„Îi sărbătoare şi mi-am luat şi eu un peştişor şi mă duc acasă. Astăzi este bunavestire, ca în ziua de Paşte?-Aşteptaţi veşti bune? -Desigur, să fie pace.”

Potrivit tradiţiei, cei care vor mânca azi peşte vor fi sănătoşi tot anul şi se vor simţi ca peştele în apă. În acest an, creştinii ortodocşi celebrează  Paştele pe 24 aprilie.
Similare
RECOMANDĂRI