„Cunoaşte-ţi Parlamentul!, ediţia a V-a”. 30 de liceeni vor concura în cadrul etapei finale a jocului intelectual
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Cunoaşte-ţi Parlamentul!, ediţia a V-a”. 30 de liceeni vor concura în cadrul etapei finale a jocului intelectual

În cadrul etapei finale a jocului intelectual pentru elevi şi tineri ”Cunoaşte-ţi Parlamentul”, aflat la cea de-a V-a ediţie, vor concura 30 de liceeni. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii aprilie şi va fi organizat de Parlamentul Republicii Moldova.

Ca urmare a preselecţiei regionale, care s-a desfăşurat vineri, 8 aprilie 2022, în format on-line şi la care au participat 89 de echipe din R. Moldova, în etapa finală a concursului s-au clasat cinci echipe.

Acestea sunt: ”Исторические Личности” de la Liceul Teoretic ” Mihai Guboglo” din oraşul Ceadîr-Lunga; echipa ”Olimpicii” ai Liceului Teoretic ”Olimp” din oraşul Sîngerei; ”Meritocraţii”, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din oraşul Drochia;  ”Victorius” – Liceul Teoretic ” George Călinescu” din Chişinău;  ”Cantemiriştii” de la Liceul Teoretic ” Dimitrie Cantemir” din Văsieni, raionul Ialoveni. 

În debutul concursului, deputatul Dumitru Alaiba, care este un fost participant al jocului intelectual ”Ce? Unde? Când?”, a salutat prezenţa tinerilor şi a menţionat că acest joc ajută la construirea unui mod de a gândi  analitic, de a diseca problemele şi de a găsi soluţii. ”Eu vă încurajez să nu renunţaţi şi să vă puneţi creierul la provocare, vă urez mult succes şi să câştige cel mai bun!” a afirmat Dumitru Alaiba.

În etapa finală a concursului, tinerii întruniţi în echipe a câte 6 jucători, vor răspunde la mai multe runde de întrebări despre parlamentarism, activitatea legislativă, precum şi vor participa la un exerciţiu de simulare a prezentării unui proiect de lege, de la tribuna centrală a Parlamentului.

De asemenea, echipele vor parcurge un traseu alcătuit din Muzeul Parlamentului, biblioteca, sala Europa, sala pentru conferinţe de presă şi sala pentru şedinţe plenare. Fiecare sală îi va întâmpina cu o probă intelectuală care va pune la încercare atât cunoştinţele participanţilor, cât şi abilităţile de lucru în echipă.

La final elevii vor avea posibilitatea să participe la discuţii cu conducerea şi deputaţii din Parlamentul de legislatura a XI-a. Jocul intelectual ”Cunoaşte-ţi Parlamentul”, aflat la cea de-a V-a ediţie, este organizat anual în parteneriat cu Clubul moldovenesc de jocuri intelectuale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Prima ediţie a  concursului a avut loc în anul 2018.   

Similare
RECOMANDĂRI