Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De ziua drapelului de Stat, la Chişinău a avut loc o expoziţie cu imagini ale simbolurilor naţionale din diferite perioade istorice

De ziua drapelului de Stat al Republicii Moldova, la Chişinău a fost organizată o expoziţie cu imagini ale simbolurilor naţionale din diferite perioade istorice. Acestea au fost colectate timp de secole, iar acum sunt în colecţia Agenţiei pentru Ştiinţă şi Memorie Militară şi a Bibliotecii Ştiinţifice "Andrei Lupan".

La expoziţie au fost expuse peste 60 de imagini cu steme, steaguri şi drapele, care reprezintă evoluţia simbolisticii naţionale.

col. în rezervă VITALIE CIOBANU, director Agenţia pentru Ştiinţă şi Memorie Militară: „Elemente începând cu perioada antică. Cele mai vechi sunt cele preluate de pe columna lui Traian, de rând cu acele izvoare scrise, rămase de la marele istoric Herodot, sau Titus Liviu, sau Dio Cassius.”

Sunt prezentate mai multe replici ale drapelelor şi stindardelor istorice din perioada medievală, epoca modernă şi cea contemporană.

col. în rezervă VITALIE CIOBANU, director Agenţia pentru Ştiinţă şi Memorie Militară: „Otiginalul acestui drapel se află acum în muzeul militar din România. A fost preluat de la muntele Athos şi adus de către armata franceză şi transmis armate române în perioada interbelică. Aici avem un drapel din anul 1600, la fel o copie, el este păstrat în original în arhivele Vienei şi a fost adus în circuitul istoric de către istoricul Rozachevici.  Avem un drapel în care basarabenii au fost prezenţi la actul unirii Basarabiei, respectiv un drapel al Sfatului Ţării. Un drapel al regimentului întâi moldovenesc care a fost dislocat aici în strada Tighina.”

„Drapelele, stema sunt simbolurile primordiale ale unei naţiuni, a unui stat.  Drapelele ne reprezintă şi peste hotarele ţării, la diferite competiţii şi alte evenimente importante.”

SERGIU CATARAGA, director muzeu: „Este o expoziţie de Vexilologie şi Heraldică Naţională a Republicii Moldova, care de fapt reprezintă istoricul poporului nostru în ascesiune, pe parcursul secolelor al neamului nostru românesc.”

Expoziţia este organizată de Agenţia pentru Ştiinţă şi Memorie Militară, în colaborare cu Biblioteca Ştiinţifică "Andrei Lupan" şi va fi deschisă timp de o lună în incinta agenţiei, de pe strada Tighina 47.
Similare
RECOMANDĂRI