Doi regizori români, în competiţie la Festivalul de la Cannes
Sursa foto:infoprut.ro Vizualizari:

Doi regizori români, în competiţie la Festivalul de la Cannes

S-a anunţat selecţia oficială a filmelor care vor concura la ediţia a 75-a a Festivalului de film de la Cannes. Printre regizorii selecţionaţi se numără şi doi români. Cristian Mungiu va veni cu pelicula „R.M.N.” în competiţia pentru La Palme d’Or, în timp ce Alexandru Belc, cu filmul „Metronom”, va concura în principala secţiune paralelă, Un Certain Regard, scrie InfoPrut.ro, cu referire la RFI.

Laureat cu La Palme d’or în 2007 pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, Cristian Mungiu, regizor originar din Iaşi, a mai primit tot pe Croazetă Premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2012, pentru „După dealuri” iar 4 ani mai târziu, Premiul pentru regie pentru pelicula „Bacalaureat”. Anul acesta el a fost selecţionat cu filmul „R.M.N.”, o coproducţie franco-româno-belgiană, notează sursa citată.

Alexandru Belc, braşovean de 41 de ani, este necunoscut la Cannes. El a fost selecţionat cu „Metronom”, primul său lungmetraj, o coproducţie româno-franceză. Belc nu semnează doar regia ci şi scenariul acestui film ce va fi prezentat în principala secţiune paralelă a Festivalului de film de la Cannes, Un Certain Regard, secţiune în care concurează 15 pelicule anul acesta.

Printre ceilalţi 17 regizori care vor concura pentru La Palme d’or, să-i amintim pe fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne cu filmul „Tori şi Lokita”, pe japonezul Hirozaku Kore-Eda cu pelicula „Broker”, pe canadianul David Cronenberg cu filmul „Crimele viitorului”, pe americanul James Gray cu pelicula „Armageddon Time” şi pe rusul Kiril Serebrenikov care vine pe malul Mediteranei cu un film istoric consacrat compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski. Selecţionat pentru a treia oară la Cannes, Serebrenikov va face şi deschiderea Festivalului de teatru de la Avignon, la începutul lui iulie.

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Cannes va avea loc în perioada 17 – 28 mai, revenind la organizarea obişnuită după doi ani de pandemie. Selecţia oficială s-a făcut din 2 200 de filme primite de organizatori.

 
Similare
RECOMANDĂRI