Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 68 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 68 de ani

Regretatul compozitor şi interpret Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 68 de ani de la naştere. Teodorovici s-a născut de Buna Vestire, iar prin muzica sa a dat glas celor mai înălţătoare idealuri ale neamului.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954 în oraşul Leova. A făcut Şcoala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde a studiat clarinetul, până în 1969, când se înscrie la „Şcoala medie de muzică” din Tiraspol, unde studiază saxofonul şi pe care o absolveşte în 1973. Din 1975 şi până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziţie şi pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chişinău, activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul” condusă de Mihai Dolgan. 

Împreună cu soţia sa, Doina Aldea-Teodorovici, au militat pentru reunirea Basarabiei cu România, pentru revenirea la limba română şi grafia latină. Ei sunt primii care în anii 90' au cântat despre limba română, Eminescu, Suveranitate, Independenţă. 

Firul vieţii marelui compozitor Ion Aldea-Teodorovici şi a Doinei Aldea-Teodorovici a fost întrerupt într-un accident cumplit în noaptea de 29 spre 30 octombrie, anul 1992. Ion Aldea-Teodorovici  este autorul a peste 300 de creaţii muzicale, ce continuă să fie ascultate şi interpretate.
Similare
RECOMANDĂRI