Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oameni de cultură şi istorici i-au adus un omagiu lui Alexandru Groapă, fost deputat în Sfatul Ţării şi un aprig luptător al identităţii româneşti

Oameni de cultură, istorici şi politicieni i-au adus un omagiu lui Alexandru Groapă, fost deputat în Sfatul Ţării şi un aprig luptător al identităţii româneşti. La Chirleni, raionul Ungheni, în incinta gimnaziului ce-i poartă numele, a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative care i-a fost dedicată pentru contribuţia adusă în perioada Mişcării de renaştere naţională.

Alexandru Groapă este unicul deputat din Sfatul Ţării din raionul Ungheni care, la 27 martie 1918, a votat Unirea Basarabiei cu România. La ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative ce-i este dedicată au participat localnici, oficiali din România şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

PETRIŞOR DUMITRESCU Consulul General al României la Bălţi: „Alexandru Groapă a dus o intensă activitate patriotică, o activitate prin care a înţeles foarte bine unitatea de limbă, civilizaţie şi cultură, împreună cu fraţii săi de peste Prut, din Regatul României.”

ION NEGREI vicepreşedinte, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova: „Alexandru Groapă face parte din generaţia Unirii, o generaţie care a scris şi făcut istorie. 00.35 MUSCA 03.42 A contribuit enorm la aducerea şi la punerea în funcţiune a primei tipografii cu alfabet latin din Basarabia." 

Placa comemorativă a fost realizată la iniţiativă Asociaţiei Istoricilor „Nicolae Iorga" din raionul Ungheni în parteneriat cu gimnaziul din localitate.

CORNELIU PREPELIŢĂ preşedinte, Asociaţia Istoricilor "Nicolae Iorga": „Prin valorificarea acestor personalităţi noi contribuim la cultivarea valorilor naţionale, spiritului naţional în rândurile populaţiei, şi copiilor, în primul şi primul rând."

ION OBOROC directorul gimnaziul "Alexandru Groapă" sat Chirileni: „Este foarte important ca tânăra generaţie să cunoască trecutul, să cunoască cine i-a educat până la urmă pentru a putea merge înainte să se orienteze la succesele pe care înaintaşii noştri le-au obţinut.”

IURIE STOICA  primar, sat Chirileni: „Acest eveniment este prioritar, atât pentru sat, cât şi pentru gimnaziu, pentru că s-a dovedit că în satul Chirileni am avut oameni cu înaltă credinţă, care au luptat pentru localitate, Basarabia şi pentu Unire. Suntem datori să-i pomenim.”

Istoricii încă cercetează viaţa lui Alexandru Groapă, întrucât unele informaţii din biografia acestuia lipsesc.

ANATOL PETRENCU doctor habilitat în Ştiinţe Istorice: „Anul morţii nu este, sunt puncte de suspensie. Domnul director a vorbit de anul 1940 când au venit sovieticii, se pare că a fost arestat şi împuşcat, dar nu ştim."

Alexandru Groapă s-a născut la 14 august 1879 în comuna Chirileni, Ungheni, în familia preotului Ioan Groppa. În Sfatul Ţării a fost ales deputat din partea Partidului Naţional Moldovenesc. La 27 martie 1918 a votat unirea Basarabiei cu România.
Similare
RECOMANDĂRI