Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Refugiaţii ucraineni au descoperit tradiţia Mărţişorului. Instituţiile de cultură din R. Moldova se mobilizează pentru a le oferi sprijin moral

Instituţiile de cultură din Republica Moldova se mobilizează pentru a oferi sprijin moral refugiaţilor din Ucraina. Cu ocazia sărbătorii Mărţişorului, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, copiii din familiile de refugiaţi au învăţat cu se împletesc mărţişoare şi au avut parte de o excursie în timpul căreia au admirat exponatele instituţiei.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a deschis un atelier de împletit mărţişoare pentru copiii refugiaţilor din Ucraina. În acest fel, administraţia instituţiei şi-a propus să le ridice moralul celor care au simţit la propriu ce înseamnă ororile războiului.

PETRU VICOL director Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „Ne propunem să le creăm o atmosferă cât mai plăcută... ca ei să uite pe câteva ore de această tragedie care se întâmplă în Ucraina. Iar muzeul nostru are misiunea de a aduce mesajul păcii în aceste zile grele.”

La eveniment a fost prezent şi Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a împletit mărţişoare alături de copii. Ministrul împleteşte un mărţişor şi explică unui copil cum se confecţionează

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Trebuie să facem tot posibilul să atenuăm acest moment, ceea ce au pregătit colegii aici, master-class-ul de confecţionare a mărţişoarelor, sperăm peste ani de zile când aceşti colegi vor fi mari, îşi vor aminti nu doar de bubuiturile armelor ci şi de aceste mărţişoare, aceste puncte albe şi roşii, care vor însemna această experienţă.”

Refugiaţii din Ucraina au descoperit tradiţia românească, împletind Mărţişoare – simbolul speranţei şi al păcii. Prima dată fac un mărţişor. Prima dată văd aşa ceva, iată o bază din carton şi nişte fire. Poate fi confecţionată o brăţară.

TAMARA MACOVEI cercetător ştiinţific Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală: „Vedem tare mulţi copii, care şi-au lăsat copiii acolo în război. Cât de cât să-i ameliorăm gândurile, sperăm ca activitatea noastră să-i ajute cât de puţin să le mângâie sufletul.”

Copiii refugiaţilor au avut parte şi de o excursie prin sălile muzeului. Potrivit administraţiei muzeului, zilnic, se vor organiza excursii gratuite pentru ucraineni. La rândul său, Ministrul Culturii Sergiu Prodan a menţionat că la Circul din Chişinău şi la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici" vor fi organizate spectacole pentru copiii din centrele de plasament temporar al refugiaţilor din Ucraina.
Similare
RECOMANDĂRI