Alocaţii de circa două mii şi trei mii de lei pentru refugiaţi şi comunităţile gazdă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alocaţii de circa două mii şi trei mii de lei pentru refugiaţi şi comunităţile gazdă

Cetăţenii ucraineni care au intrat în Republica Moldova după februarie 2022 pot beneficia de o alocaţie în mărime de 2200 de lei, care este reînnoită lunar. Pentru a aplica pentru ajutor, refugiaţii trebuie mai întâi să completeze un formular care poate fi accesat pe pagina de internet a Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, transmite IPN.

Sunt eligibile pentru ajutor familiile cu una sau mai multe persoane aflate la întreţinere, familiile cu un singur părinte, gospodăriile conduse de un copil (sub 18 ani) sau de o persoană în etate (peste 60 de ani), familiile cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale.

După completarea formularului, care este accesibil în mai multe limbi, inclusiv în ucraineană, solicitatul va fi apelat la numărul de telefon indicat, în termen de 15 zile. Atunci toţi membrii familiei vor trebui să meargă împreună la programare cu toate documentele de identitate disponibile.

Banii vor fi primiţi pe un card preplătit maib care este distribuit la locurile de înscriere. Acesta va fi încărcat în 24-48 de ore şi un SMS va anunţa beneficiarii când banii vor intra în cont. Cardul poate fi folosit pentru cumpărături în toate magazinele şi pentru retragerea de numerar la bancomate.

Un program de asistenţă în numerar este desfăşurat şi pentru comunităţile gazdă. Familiile din R. Moldova care găzduiesc refugiaţi din Ucraina vor primi o singură dată  3 500 de lei. Lista centrelor de înscriere va fi publicată în cel mai scurt timp pe pagina de internet a Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. 

Plăţile pentru refugiaţi sunt gestionate de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNCHR) prin intermediul Catholic Relief Services (CRS) şi partenerii săi, Caritas Moldova şi Diaconia. Iar plăţile pentru comunităţile gazdă sunt gestionate de Programul Alimentar Mondial (PAM), în colaborare cu Catholic Relief Services, Helvetas, People in Need Moldova, World Vision, Solidarités International, Agenţia ONU pentru Refugiaţi – sub coordonarea UNHCR şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Similare
RECOMANDĂRI