Amenda pentru încălcarea legislaţiei valutare ar putea fi majorată de patru ori
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Amenda pentru încălcarea legislaţiei valutare ar putea fi majorată de patru ori

Cuantumul amenzii aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor, care admit încălcări ale legislaţiei valutare, ar putea fi majorat de patru ori: de la 25 de mii de lei până la 100 de mii de lei.

Este una din propunerile de modificare a Legii cu privire la Banca Naţională a R. Moldova, având drept scop sporirea gradului de disciplină în domeniul vizat şi a siguranţei operaţiunilor de schimb valutar.

Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat raportul la proiectul de lege, urmând să îl prezinte în plenul Legislativului pentru aprobare. 

O altă propunere de modificare a legislaţiei valutare se referă la obligativitatea supravegherii şi înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real al timpului, precum şi păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puţin 15 zile calendaristice. Prin această modificare se urmăreşte  îmbunătăţirea deservirii clienţilor caselor de schimb valutar în contextul asigurării securităţii şi integrităţii acestor unităţi.

Suplimentar, acestea vor fi obligate să înregistreze fiecare operaţiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de Banca Naţională a R. Moldova. O altă cerinţă este să nu admită divergenţe între valoarea operaţiunilor înregistrate şi soldurile de mijloace băneşti circulante, deţinute în interiorul unităţii de schimb valutar.

Proiectul mai prevede majorarea termenului de luare a deciziei de către BNM pentru licenţierea caselor de schimb valutar şi a hotelurilor – de la 15 la 30 de zile, ţinând cont de cerinţele suplimentare stabilite pentru licenţiere.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a propus organizarea, pe platforma comisiei, a unei şedinţe dedicate cu participarea tuturor deputaţilor interesaţi în vederea examinării suplimentare a beneficiilor şi riscurilor proiectului propus.

Similare
RECOMANDĂRI