Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile vor mărirea amenzilor pentru o serie de infracţiuni contravenţionale

Autorităţile vor mărirea amenzilor pentru o serie de infracţiuni contravenţionale. Deputaţii au votat astăzi modificări la Codul Contravenţional şi, în premieră, ar putea fi amendate persoanele care simulează o dizabilitate în timp ce cerşesc. Şi amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri neautorizate vor fi majorate, chiar şi de zece ori.

Dacă acum persoanele fizice achită o amendă între 300 şi 600 de lei pentru aruncarea deşeurilor pe sol fertil, se propune majorarea sancţiunilor până la 8000 de lei. Amenzile sunt şi mai mari în cazul persoanelor juridice şi pot  ajunge până la 9000 de lei.

AMENZI MAJORATE PENTRU ARUNCAREA DEŞEURILOR

Persoane fizice:
Propunere: de la 4000 până la 8000 de lei
Actuala lege: de la 300 până la 600 de lei
Persoane juridice:
Propunere: de la 6000 până la 9000 de lei
Actuala lege: de la 3000 până la 6000 de lei

Sancţiunile ar putea fi şi mai dure în cazul lipsei autorizaţiei de mediu pentru colectarea şi transportare deşeurilor. Se propun amenzi chiar şi de 15 mii de lei. Totuşi, noile propuneri nu au fost pe deplin acceptate de deputaţi.

AMENZI PENTRU LIPSA AUTORIZAŢIEI DE MEDIU

Propunere: de la 12 000 până la 15 000 de lei

ERSILIA QATRAWI deputat PAS: „Noi cunoaştem că o bună parte din primării de colectare a deşeurilor, poate alocuri este puţin primitivă, se colectează fără autospecială colector, se merge şi se preia acele pungi cu deşeuri care sunt la porţile oamenilor şi se depozitează într-un loc special, aparte. Nu s-a făcut absolut nimic pe acest domeniu. cât de pertinent este ca noi acum să venim cu sancţiuni?”

IGOR GROSU preşedintele Republicii Moldova: „Trebuie foarte atent să discutăm şi inclusiv cu autorităţile publice locale pentru că realităţile sunt altele la nivel local.”

Deputaţii vor să includă, în premieră, amenzi pentru cerşetorii care simulează o dizabilitate atât fizică, cât şi psihică. Cei drept, sancţiunile sunt modeste şi pornesc de la 30 de lei şi pot ajunge până la 150 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore.

VITALIE GAVRUC deputat PAS: „În cazul în care sunt prezentat informaţii eronate despre strângere de fonduri sau pentru anumite organizaţii sau copii adică când e vorba când umblă cu anumite hârtii unde spune că strâng bani pentru copilul meu care necesită o intervenţie, dar nu exista nici copilul sau boala la copilul respectiv.”

VERONICA MIHAILOV-MORARU secretar de stat, Ministerul Justiţiei: „Nu este exclus solicitarea de certificate medicale, apelarea la o examinare medicală care să susţină că e o dizabilitate simulată.”

O altă modificare presupune trecerea în responsabilitatea administraţiei publice locale sancţionarea celor care se plimbă cu cîini agresivi pe raza localităţilor sau transportarea acestora în mijlocacele de transport public fără lesă şi botniţă, acţiuni pentru care se aplică amendă de până la 150 de lei.

DORIAN ISTRATII deputat PAS: „Închipuiţi-vă că e un om pe drum cu câinele. Îl opreşte agentul constatatorul şi îi spune, te rog prezintă un act de identitate fiindcă câinele nu are botniţă şi îţi fac proces verbal. Omul spune: mă scuzaţi vă rog şi se duce mai departe. Cum se constată identitatea persoanei în general?”

VERONICA MIHAILOV-MORARU secretar de stat, Ministerul Justiţiei: „Şi noi in acest proiect precizăm lărgim posibilităţile procesuale ale agentului constatator de a perfecta procesul verbal când persoane se eschivează cu rea intenţie în prezenta unui martor.”

Totodată, Parlamentul a votat şi sancţionare comercializării ajutoarelor umanitare cu amenzi de 3000 de lei pentru persoanele fizice, şi  5000 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere. Şi pentru că este tot mai mare numărul de procese contravenţionale aflate pe rolul instanţelor de judecată, s-a propus extinderea termenului maxim de la 30 de zile la 2 luni, din momentul intentării dosarului. Azi, deputaţii au mai votat şi pentru extinderea intervalului de timp pentru ziua duminică când nu se permit lucrările de construcţie în blocurile locative. Modificările la Codul Contravenţional au fost votate abia în prima lectură şi vor deveni lege abia după votul în a doua lectură.
Similare
RECOMANDĂRI