Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM continuă să înăsprească măsurile de politică monetară pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor

Banca Naţională a Moldovei continuă să înăsprească măsurile de politică monetară pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor. Comitetul executiv al BNM a adoptat majorarea, cu 3 procente, a ratei de bază, pentru a treia oară în acest acest an. Potrivit BNM, decizia va diminua presiunile inflaţioniste şi va reduce impactul asupra economiei. Experţii spun că este o măsură dură dar necesară pentru a asigura stabilitatea preţurilor.

Pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor, Banca Naţională a Moldovei a adoptat majorarea ratei de bază de la 12,5 la 15,5 la sută. Tot cu 3 procente se majorează creditele şi depozitele over-night. În acelaşi timp, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă se va majora cu 2 la sută, iar ce a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă cu 3%. Hotărârea are la bază o nouă prognoză a inflaţiei, care vine în contextul efectelor crizei pandemice şi a războiului din Ucraina.

OCTAVIAN ARMAŞU  guvernatorul BNM: "Procesele inflaţioniste au la bază creşterea preţurilor internaţionale la resurse energetice şi la produsele alimentare, dar şi o serie de probleme specific doar ţării noastre din cauza dependenţei lanţurilor aprovizionării locale de agenţi economici din Ucraina.  Prognoza arată că inflaţia va fi mult mai persistentă şi necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictive."

Potrivt Guvernatorului BNM, decizia de înăsprire a politicii monetare va permite revenirea la un echilibru economic.

OCTAVIAN ARMAŞU  guvernatorul BNM: "Deciziile respective se impun pentru a preveni consecinţele mult mai dureroase din viitor şi a evita extinderea sărăciei în rândul populaţiei. Oprim procesele inflaţioniste şi după asta dacă vom vedea că efectele secundare din piaţă s-au atenuat vom relaxa politicile monetare pentru a susţine creşterea economică."

Experţii spun că este cea mai agresivă politică monetară din istoria Republicii Moldova dar este o decizie necesară pentru a menţine stabilitatea preţurilor.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert în politici economice, IDIS Viitorul:  "Anul trecut, am început maratonul de majorarea a ratei de bază de la cea mai mică din istorie. A fost 2,65  şi evident că lucrul acesta a stimulat şi am avut anul trecut cea mai mare creştere a gradului de îndatorare a persoanelor fizice.  Ce înseamnă credite de consum, înseamnă că comsumi ceva care încă nu ai produs. Şi asta evident creşte inflaţia şi BNM vrea să descurajeze creditele de consum şi să încurajeze creditele productive."

ADRIAN LUPUŞOR director executiv Expert-Grup:  "S-a recurs la aceste măsuri care urmează să facă banii mai scumpi, să stimuleze oamenii să economisească şi să descurazeze creditările şi să fie o măsură care să susţină cursul de schimb."

Decizia BNM este necesară dar vine şi cu unele riscuri.

ADRIAN LUPUŞOR director Expert-Grup: "Decizia de a majora şi norma rezervelor obligatorii poate fi un pic prea exagerată. Această măsură va lovi în primul rând în capacitatea Guvernului de a se împrumuta şi a promova o politică bugetară expansionistă. Drept rezultat riscăm să facem relansarea economică şi mai complicată."

Experţii spun că vom asista şi în continua la creşterea inflaţiei care este non-monetară ci de import, iar decizia de politică restrictivă nu are efecte imediate, ci peste câteva luni. În martie, rata anuală a inflaţiei a fost de 22,16 la sută. Cel de-al doilea raport asupra inflaţiei va fi publicat de Banca nationala pe 13 mai.
Similare
RECOMANDĂRI