Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Companiile gestionate de cetăţeni ai R. Moldova aflaţi în străinătate sau de rudele acestora, vor beneficia de ajutoare financiare

Companiile gestionate de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi peste hotare sau de rudele acestora de gradul unu, vor beneficia de ajutoare financiare. 41 de oameni de afaceri au semnat astăzi contracte în cadrul Programului "PARE 1+1", gestionat de Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.

Simion Cojocaru este beneficiar al programului, iar compania pe care o conduce prestează servicii în domeniul construcţiilor. El spune că datorită banilor de care va beneficia prin Programul "PARE 1+1" va achiziţiona un autocamion şi miniexcavator.

SIMION COJOCARU, beneficiar al Programului: „Este totuşi un suport pentru mediul de afaceri, pentru antreprenori Este un stimul de a face ceva nou, de a te dezvolta, de a crea noi locuri de muncă şi nu în ultimul rând de a contribui la economia ţării. Planificăm să procurăm ceva utilaj care va facilita anumite procese.”

A aplicat pentru Program şi Ilie Nour, care e migrant în Marea Britanie. În urmă cu doi ani a plantat o livadă de cireşi şi are nevoie s-o prelucreze cu ajutorul unui tractor performant, care este foarte costisitor.

ILIE NOUR, beneficiar al Programului: „Preţul unui tractor la ziua de astăzi pentru vii şi livezi începe de la 23 de mii de euro în sus, undeva în jur la 500 de mii de lei. Utilaje aum practic nu avem nimic, plănuim să facem acum nişte investiţii, o stopitoare, nişte prăşitoare automate şi deja inclusiv tractorul”.

Conform previziunilor incluse în proiectele investiţionale, cele 41 de companii vor angaja 150 de muncitori, inclusiv 70 de tineri şi 40 de femei. Majoritatea benficiarilor îşi propun să procure utilaje esenţiale pentru munca zilnică.

ADRIANA BIVOL, beneficiar al Programului: „Creştem struguri de masă Moldova şi de tip pergolă, mai vrem să facem. Cu ajutorul ODIMM, PARE 1+1 vrem să procurăm o stopitoare şi cutovator. În mare parte restul sumei vine de peste hotare, soţul lucrează acolo.”

NICOLETA ZAHARCIUC, beneficiar al Programului: „Afacerea noastră este în domeniul serviciilor fotografice şi videografice. Proiectul ODIMM ne va ajuta ca să îmbunătăţim tehnica pe care o avem, să o avem cea mai performantă, de ultimă generaţie, să avem lumini mai puternice.”

Suma totală alocată de către ODIMM pentru cei 41 de beneficiari este de 10 milioane lei. Banii vor fi alocaţi imediat ce va demara proiectul investiţional.

DUMITRU PÎNTEA, director interimar ODIMM:„De fapt, Programul PARE 1 + 1 este cel mai vechi program al ODIMM-ului şi asta spune de la sine. Abilitarea economică a migranţilor care se întorc acasă sau rudele acestora de gradul, pentru că nu toţi sunt migranţi este o prioritate pe care guvenul actual o continuă. O bună parte din afaceri sunt din domeniul agriculturii, respective sunt din mediul rural cee ace este o prioritate a programului respectiv”.

Programul de atragere a remitenţelor în economie "PARE 1+1" este implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) din anul 2010 şi are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare pentru basarabenii care muncesc peste hotare şi vor să investească în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI