G7 respinge cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie achitat în ruble
Sursa foto:Merkur Vizualizari:

G7 respinge cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie achitat în ruble

Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, transmite dpa, citată de Agerpres.

Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie 'o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente'.

Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el. 'Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă', a subliniat Habeck.

'Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate', a mai afirmat ministrul german.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

'Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Similare
RECOMANDĂRI