Grupurile de Acţiune Locală pot solicita subvenţii în avans pe parcursul lunilor mai-iunie
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Grupurile de Acţiune Locală pot solicita subvenţii în avans pe parcursul lunilor mai-iunie

5% din valoarea totală a Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural vor fi alocate pentru subvenţionarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. O decizie în acest sens se regăseşte într-un Regulament, aprobat ieri, în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri.

Potrivit documentului, mijloacele financiare vor fi alocate pentru implementarea a două măsuri de sprijin. Mai exact, 20% din valoare subvenţiilor vor fi direcţionate pentru funcţionarea GAL-ului, iar 80% - pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală în diverse domenii de acţiuni, precum diversificarea economiei rurale, înfiinţarea noi şi crearea locurilor de muncă; achiziţionarea echipamentelor şi utilajelor; construcţia sau modernizarea clădirilor de importanţă economică, socială, istorică şi culturală ş.a.

Apelul de depunere a dosarelor pentru GAL-uri va fi efectuat o dată la doi ani, în intervalul lunilor ianuarie-martie, cu excepţia anului curent, când solicitanţii vor putea depune dosarele în perioada mai-iunie.

Astfel documentul va asigura o politică durabilă a mediului rural şi va contribui la  dezvoltarea economică a teritoriului GAL-urilor în baza dezvoltării parteneriatelor şi a implementării strategiilor de dezvoltare locală; consolidarea capacităţilor şi abilităţilor reprezentanţilor sectoarelor public, antreprenorial şi civic din zonele rurale, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi bunăstare a populaţiei din mediul rural.

În prezent, în R. moldova activează 47 de GAL-uri, fiind implicate 438 de unităţi administrativ - teritoriale care includ 732 de localităţi (50% din localităţile din ţară) şi cuprind peste un milion de locuitori. Abordarea LEADER este un instrument european de dezvoltare a zonelor rurale, care a fost preluat de Republica Moldova în 2016 şi până în prezent au fost implementate circa 700 de proiecte.

Similare
RECOMANDĂRI