Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, la raport în Parlament

Scad activele oficiale de rezervă ale statului. Se întâmplă pe fundalul a două şocuri economice - criza gazelor şi războiul ruso-ucrainean. Pentru a combate efectele financiare negative, Banca Naţională a Moldovei a vândut valută pentru a gestiona cursul de schimb, a satisface cererea dar şi pentru a menţine stabilitatea macro-financiară. Iar pentru că situaţia este una de criză, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a fost chemat astăzi la raport în Parlament. El a dat asigurări că nu există riscuri pentru stabilitatea bancară.

Potrivit Guvernatorului BNM, la 30 martie 2022, activele oficiale de rezervă au fost de 3,4 miliarde dolari SUA, în scădere, cu 647 de milioane de dolari, comparativ cu nivelul maxim înregistrat în noiembrie 2021, când era 4,7 miliarde dolari.

REZERVELE VALUTARE BNM
30 martie 2022: 3,4 miliarde dolari SUA
noiembrie 2021: 4,7 miliarde dolari SUA

Intervenţiile operate de BNM au fost în valoare de 712,1 milioane dolari, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022. Pentru sistemul bancar a fost un şoc în perioada 24 februarie - 18 martie, în contextul războiului din Ucraina.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: „În această perioadă, deficitul de valută s-a adâncit de 6,5 ori până la invazia Rusiei în Ucraina. Pe perioada azvotajului, adică pe 24 februarie – 18 martie, intervenţiile de vânzare efectuate de BNM s-au triplat faţă de cele realizate de la începutul anului cifrându-se la 346 milioane dolari.”

Potrivit şefului BNM, în cele 23 de zile s-a înregistrat o cerere majorată de valută, atât din partea agenţilor economici cât şi a persoanelor fizice. Şocul a fost mai mare în cazul cetăţenilor care au retras sume importante din conturi.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: „Soldurile în conturile valutare şi în lei ale persoanele fizice au scăzut cu 9% şi respectiv 8,8%. O bună parte din retragere a conturilor în lei au fost pentru procurare de valută în numerar şi virament.”

Deputaţii nu s-au lăsat prea uşor convinşi şi l-au întrebat pe Octavian Armaşu despre modul de stabilizare a preţurilor de consum, despre excesul de lichidităţi sau securitatea bancară.

OLEG REIDMAN deputat BCS: „Pe cât timp nouă ne va ajunge aceste rezerve de 4,8, pe luni, da? Sau când va ajunge la 3 sau chiar 2, şi apoi nu va mai ajunge la nimic.”

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: „Noi nu vedem menţinerea stabilităţii leului doar pe acţiuni legate de intervenţii valutare. Ar fi incorect să avem aşa abordare şi atunci s-ar materializa exact acele pericole de care spuneţi dvs. Noi schimbam elementele ca să susţinem valută. Nu văd probleme mari pentru viitor, deja cumpărăm valută de pe piaţă.”

DUMITRU ALAIBA deputat PAS: „Ţinând cont de faptul că nu suntem o insulă în lumea financiară internaţională, întrebarea este cum anume şi cât de tare este expus sistemul nostru bancar, băncile noastre sistemelor din Ucraina, Rusia şi Belarus.”

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: „Sunt nişte sume nesemnificative a băncilor moldoveneşti pe nişte conturi corespondente pe băncile ruseşti. De aici riscuri nu avem. Sunt credite acordate companiilor care fac comerţ cu Ucraina, Belarus. Vedem ce se întâmplă şi primele analize arată că chiar nu e o pondere mare a companiilor care ajung in stare de stres.”

Discuţii au fost si despre Furtul Miliardului". Deputaţii ŞOR au venit cu o propunere salvatoare.

MARINA TAUBER deputat Partidul ŞOR: „Practic acum 1 an a fost o solicitare de la Ilan Şor propunere care a venit cu iniţiativa să răscumpere creditele neperformante in valoare de 5 miliarde de lei. De ce timp de 1 an nu aţi dat un răspuns?”

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: „Mă bucur că sunt salvatori de criză. Am dat un răspuns Şi i-am zis să se adreseze la Procuratura, face parte dintr-o urmărire penală şi nu putem interveni in acest proces.”

LILIAN CARP deputat PAS: „Parca suntem in ceasul de apoi, raportul Kroll, uitându-vă prin sală. Nu numaidecât să dăm nume. Care sunt acţiunile BNM cu organele de drept ca persoanele care au furat un miliard si acum dau lecţii de moralitate.”

OCTAVIAN ARMAŞU guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: „Noi acordăm tot suportul procuraturii prin delegare de experţi. Pe lânga asta evităm să avem orice fel de relaţii. BNM nu e un organ de anchetă, noi putem să dăm informaţii. Şi confirm deschiderea de a susţine activităţile pentru tragerea la răspundere a făptaşilor.”
Similare
RECOMANDĂRI