Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru 2022
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru 2022

Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Deficitul a crescut cu 4,25 miliarde de lei, până la 19,4 miliarde de lei sau 7,1% în PIB, transmite IPN.

Potrivit ministrului finanţelor, Dumitru Budianschi, creşterea soldului bugetar va fi îndreptată spre finanţarea măsurilor economice şi sociale anti-criză de micşorare a impactului generat de criza energetică şu cea a refugiaţilor. „Fondurile de urgenţă ale Guvernului au fost practic epuizate. Se propune suplinirea acestora cu 1,5 miliarde lei”, a notat Dumitru Budianschi.

„Proiectul de modificare a bugetului pentru 2022 prevede, de rând cu suplinirea alocaţiilor pentru unele programe de cheltuieli, şi programe noi menite să susţină dezvoltarea afacerilor. De exemplu, Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii va fi suplinit cu 250 de milioane de lei, Fondul de Eficienţă Energetică – cu 250 de milioane, Fondul Ecologic – 21 de milioane de lei, programe de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii – 200 de milioane”, a mai spus ministrul.

În proiect se propune modificarea structurii surselor de finanţare a deficitului ca urmare a revizuirii intrărilor de împrumuturi, în special celor destinate atenuării impactului crizelor. În acelaşi timp, reieşind din faptul că pentru finanţarea deficitului bugetului de stat sursele interne devin tot mai costisitoare, vor fi utilizate resurse de creditare oferite pe plan extern de către partenerii de dezvoltare.

Autorităţile estimează că soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 va fi de 102,1 miliarde de lei, iar ponderea datorie de sta în PIB, la sfârşitul anului nu va depăşi 37,3% - mai puţin decât valoarea aprobată pentru 2022 cu 3,1 puncte procentuale.

Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 urmează să fie transmis Parlamentului spre examinare.
Similare
RECOMANDĂRI