Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Întreprinderile mici şi mijlocii din R. Moldova vor putea beneficia de granturi pentru digitalizarea afacerilor

Întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova vor putea beneficia de granturi pentru digitalizarea afacerilor. A fost deja semnat un acord între Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.

Vor fi implementate două programe. Unul pentru transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii şi altul pentru susţinerea inovaţiilor digitale şi a start-uputilor tehnologice.

DUMITRU PÎNTEA, director interimar ODIMM: „Programul de dezvoltare digitală se referă la digitalizarea proceselor interne a întreprinderilor mici şi mijlocii, fără neapărat a se focusa pe implementarea de inovaţii, deja este o soluţie tehnologică vestită care urmează să fi transpusă într-o afacere. În timp ce programul de inovaţie vine să dezvolte innovaţiile şi să asigure transpunerea lor în procesele tehnologice ale companiilor”.

Companiile care vor să facă această transformare digitală pot beneficia de granturi în valoare de până la 500 de mii de lei şi pot aplica începând cu luna iunie.

DOINA NISTOR,  director Proiectul Tehnologiile Viitorului: „Ne-am pune ca obiectiv să digitalizăm cel puţin 500 de întreprinderi din domeniile cheie: industria uşoară, industria de producere de mobilă, alte industrii de produceţie, electronică, procesarea metalului, plasticului, lemnului. Pentru Moldova este foarte important să avem aceşti campioni digitali, pentru că odată ce ei vor implementa soluţii în industriile proprii, vor inspira şi pe ceilalţi în jurul lor”.

Pentru programul de transformare digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii au fost alocate 30 de milioane de lei şi din bugetul de stat. Iar pentru programul de susţinere a inovaţiilor digitale şi a start-uputilor tehnologice încă 5 milioane de lei.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „O ţară fără dezvoltare tehnologică, în ziua de azi nu are viitor şi noi tocmai de aceea susţinem aceste programe de digitalizare, de retehnologizare, dar şi venim cu un produs nou, care ţine de asistenţă în ceea ce priveşte inovaţia”.

Cele două programe vor fi implementate în perioada 2022-2026.
Similare
RECOMANDĂRI