Joe Biden anunţă că SUA scot pe piaţă 180 de milioane de barili de petrol din rezerva sa strategică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Joe Biden anunţă că SUA scot pe piaţă 180 de milioane de barili de petrol din rezerva sa strategică

Preşedintele Joe Biden a anunţat, joi seară, eliberarea pe piaţă a unui număr fără precedent de barili de petrol din rezerva strategică a Statelor Unite, cea mai mare de la crearea acestei în 1974 – 180 de milioane de barili de petrol, pe parcursul a şase luni, scrie BBC.

Deja de la momentul anunţului, preţul petrolului a început să scadă. Decizia preşedintelui american este menită să amelioreze situaţia dificilă creată pe pieţele globale de invazia rusească în Ucraina.

Este puţin probabil, însă, ca eliberarea acestor rezerve, aproximativ un milion de barili pe zi, să rezolve pe de-a întregul criza energetică cu care se confruntă lumea în aceste momente. Preşedintele Biden a precizat că măsura va fi urmată de alte acţiuni pentru creşterea producţiei americane de petrol.

După anunţul preşedintelui SUA, preţurile petrolului au început să scadă – de exemplu la 103 dolari pe baril la West Texas Intermediate şi 108 dolari la Brent Crude.

Totuşi, este puţin probabil că eliberarea acestor rezerve să fie suficientă pentru a compensa pierderea petrolului rusesc, Rusia fiind al doilea cel mai mare exportator, după Arabia Saudită.

La Brent Crude, barilul de petrol se afla la 139 de dolari pe baril, la începutul lunii, la puţin timp după începerea invaziei ruseşti în Ucraina. De atunci, deşi preţurile au mai scăzut, ele sunt în continuare cu 70% mai mari decât erau în aceeaşi perioadă, anul trecut.

SUA, cel mai mare producător global de petrol, pompează, în prezent, 11,7 milioane de barili pe zi, însă această cifră nu este suficientă pentru a satisface cererea la nivel global.

Similare
RECOMANDĂRI