Moody's a înrăutăţit ratingul R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moody's a înrăutăţit ratingul R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ

Agenţia de rating Moody’s a înrăutăţit perspectiva asupra ratingului R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. Printre motivele invocate se numără apropierea teritorială a ţării faţă de războiul din Ucraina, potenţiala sursă de instabilitate din cauza regiunii transnistrene, precum şi dependenţa semnificativă a R. Moldova faţă de Rusia.

Reprezentanţii agenţiei Moody’s consideră că riscurile sunt atât de mari, încât nici măcar susţinerea financiară din partea UE şi a institutelor financiare internaţionale nu vor putea compensa consecinţele negative pentru economie.

În acelaşi timp, „confirmarea ratingului B3 echilibrează rezistenţa economică restrânsă a Moldovei cu o datorie de stat moderată şi cu o susţinere semnificativă a capacităţii sale de creditate din contul oferirii ajutorului financiar extern. Acest ajutor financiar ne va ajuta să reducem riscurile legate de sectorul bancar, lichidităţile şi vulnerabilitatea externă a R. Moldova”, se arată în declaraţie.

Unul dintre avantajele menţionate este faptul că în iulie 2021 a fost aleasă o majoritate pro-europeană, concentrată asupra reformelor anticorupţie, ceea ce plasează R. Moldova într-o poziţie avantajoasă pentru obţinerea susţinerii financiare suplimentare.

În acelaşi timp, Moody’s a menţionat că „o deschidere limitată faţă de operaţiunile cu capitalul, o eficienţă slabă a politicilor şi datorie externă cam ridicată”.

Moody’s prognozează o creştere reală a PIB-ului la nivelul de 0,2% în 2022. Deficitul bugetar va creşte până la 7,4% din PIB.

Potrivit celor de la Moody’s, regiunea transnistreană joacă încă un rol important în securitatea energetică a R. Moldova, având în vedere că gazoductele din Rusia traversează regiunea şi că acolo se află şi principala centrală electrică pe gaz a R. Moldova.

R. Moldova este, de asemenea, expusă riscului unei întreruperi susţinute în aprovizionarea cu gaze din Rusia în timpul acestei escaladări a tensiunilor geopolitice, în special având în vedere recenta alegere a unui guvern pro-UE care poziţionează Moldova drept „nealiniată” cu Rusia.

Agenţia întocmeşte ratingul bazându-se inclusiv pe subiectele: ecologie, protecţie socială şi buna guvernare. La acest capitol, R. Moldova stă prost, având un rating negativ de CIS-4. Potrivit Moody’s, cel mai rău Moldova stă la capitolul riscuri de natură socială.
Similare
RECOMANDĂRI