Parlamentul a aprobat ratificarea Contractul de finanţare pentru realizarea Proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Parlamentul a aprobat ratificarea Contractul de finanţare pentru realizarea Proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”

Legislativul a adoptat, astăzi, în prima lectură, proiectul de ratificare a Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

Valoarea contractului dintre Guvern şi BEI constituie 30 de milioane de euro. Aceste mijloace vor fi utilizate pentru creşterea eficienţei energetice în cadrul instituţiilor publice, în primul rând, celor cu destinaţie socială: spitale, grădiniţe, şcoli.

Documentul mai prevede scutirea de TVA, de accize, de plata taxei vamale şi altor taxe a importului sau achiziţionării de mărfuri, lucrări, servicii destinate implementării Proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

De menţionat că, recent Legislativul a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în valoare similară, care la fel este destinat realizării Proiectului ”Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

Valoarea totală a proiectului constituie 75,5 milioane de euro, inclusiv cele două împrumuturi – din partea BEI şi BERD şi componenta de grant. Proiectul se va realiza în doua etape, durata de implementare este planificată pentru anii 2022-2025, iar lista finală a beneficiarilor va fi aprobată de Comitetul de coordonare a implementării Proiectului.

Proiectul de lege cu privire la ratificarea Contractului de finanţare a fost susţinut cu votul a 76 de deputaţi şi va fi transmis spre dezbateri în plen, în cea de-a doua lectură.

Similare
RECOMANDĂRI