Polonia este deschisă să preia o parte din produsele din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Polonia este deschisă să preia o parte din produsele din R. Moldova

Polonia este deschisă să preia o parte din produsele autohtone, pentru a compensa din pierderile cauzate de închiderea parţială a pieţelor din Est în urma războiului. Aceasta este una din concluziile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii pe care prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavriliţa a avut-o cu preşedintele pieţei en-gros de produse agricole şi alimentare din Varşovia, Janusz Byliński şi subsecretarul de stat al Ministerului Activelor Statului, Jan Kanthak, transmite IPN.

Interlocutorii au discutat despre posibilităţile de extindere a exportului produselor moldoveneşti pe piaţa UE şi posibilităţile de identificare a soluţiilor pentru depăşirea crizei economice, generate de războiul din Ucraina.

Natalia Gavriliţa a menţionat că recent executivul de la Chişinău a lansat mai multe măsuri de protecţie a producătorilor agricoli şi a majorat fondul de subvenţionare prin intermediul unui nou regulament. Războiul din Ucraina a creat impedimente de ordin logistic exportatorilor de produse agricole în ţări precum Ucraina, Rusia şi Belarus, iar în acest sens Guvernul a identificat soluţii rapide pentru redirecţionarea mărfurilor spre portul din Constanţa.

„Odată cu declanşarea războiului din Ucraina şi creşterii preţurilor pentru carburanţi, agricultorii din Republica Moldova au început să întâmpine dificultăţi de ordin logistic şi financiar. În aceste condiţii, Guvernul de la Chişinău a reacţionat prompt şi a venit cu măsuri imediate de susţinere a producătorilor agricoli. O altă prioritate pe acest segment este diversificarea pieţelor de desfacere, iar în acest sens mizăm pe sprijinul partenerilor noştri din Uniunea Europeană, inclusiv Polonia. E necesar să creăm legături comercial-economice de durată între statele noastre, să dăm dovadă de solidaritate reciprocă, pentru a putea depăşi împreună provocările cu care ne confruntăm”, a subliniat şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

Totodată, prim-ministra a exprimat viziunea Guvernului privind liberalizarea transportului şi eliminarea cotelor de export a producţiei agricole către pieţele din UE.

La rândul lor, subsecretarul de stat al Ministerului Activelor Statului şi directorul pieţei en-gros de produse agricole şi alimentare din Varşovia au exprimat deschidere pentru aprofundarea relaţiilor comerciale moldo-poloneze. Ei au menţionat că Polonia este deschisă să preia o parte din produsele din R. Moldova, pentru a compensa din pierderile cauzate de închiderea parţială a pieţelor din Est în urma războiului.

De asemenea, cei prezenţi la eveniment au vorbit despre experienţa Poloniei în dezvoltarea pieţelor locale şi identificarea a noi pieţe de desfacere, menţionând că Republica Moldova are un mare potenţial pentru extinderea comerţului cu piaţa din UE.

După întrevederea oficială, Natalia Gavriliţa a discutat cu reprezentanţii antreprenorilor implicaţi pe piaţa Republicii Moldova. Agenţii economici locali au remarcat calitatea strugurilor moldoveneşti, menţionând că aceste produse ar putea face o concurenţă puternică pe piaţa UE. Premierul a dat asigurări că Guvernul Republicii Moldova va depune şi în continuare eforturile necesare pentru susţinerea şi dezvoltarea sectorului agro-alimentar.

Premierul Natalia Gavriliţa efectuează o vizită de lucru în Polonia, în perioada 7-9 aprilie.

Similare
RECOMANDĂRI