Războiul declanşat de Putin în Ucraina a izolat sistemul bancar din R. Moldova de cel rusesc şi cel belarus: Nu pot fi efectuate transferuri
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Războiul declanşat de Putin în Ucraina a izolat sistemul bancar din R. Moldova de cel rusesc şi cel belarus: Nu pot fi efectuate transferuri

Sancţiunile occidentale impuse sistemului financiar din Rusia şi Belarus, după declanşarea războiului sângeros în Ucraina, implică şi băncile din R. Moldova. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, a declarat că, în momentul declanşării războiului din Ucraina şi impunerii sancţiunilor occidentale, băncile din R. Moldova aveau „expunere minimă” faţă de băncile ruseşti şi belaruse, ceea ce înseamnă că pe conturile corespondente erau sume mici de bani, relatează Ziarul Naţional.

„Un impact direct asupra băncilor moldoveneşti va fi neglijabil. Există anumite impedimente acum la efectuatea tranzacţiilor cu Rusia şi Belarus. Tehnic vorbind, o bancă din R. Moldova nu poate să transfere bani în Federaţia Rusă sau Belarus fără ca să evite sancţiunile occidentale”, a explicat şeful băncii centrale într-un interviu oferit presei.

Aceeaşi sursă a adăugat că războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, fapt care a determinat Occidentul să impună sancţiuni Moscovei, a afectat transferurile pe care le efectuau cetăţenii R. Moldova aflaţi în Rusia şi care constituiau 10 - 15% din totalul remiterilor de peste hotare.

„După ce au fost impuse sancţiunile, aceste transferuri practic s-au stopat”, a punctat Octavian Armaşu.
Similare
RECOMANDĂRI