Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Războiul ruso-ucrainean afectează grav economiile ţărilor lumii

Datele Băncii Mondiale arată că războiul ruso-ucrainean afectează grav economiile ţărilor lumii. Sunt lovite mai ales statele cu economii slab dezvoltate din Europa şi Asia Centrală ale căror legături comerciale au fost întrerupte. Cele mai afectate sunt Ucraina şi Rusia ale căror economii se vor contracta cu 45 şi respectiv 11 la sută, urmate de Belarus, Kîrgâstan, Tadjikistan şi apoi de Republica Moldova. Raportul Băncii Mondiale arată că economia Republicii Moldova va intra în declin din cauza războiului, în loc să crească potrivit prognozelor publicate la începutul anului.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MLDOVA: „Banca Mondială estimează o încetinire a economiei Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina. Prognoza de creştere economică a fost modificată esenţial. Dacă în ianuarie, Banca Mondială estima o creştere a Produsului Intern Brut de 3,9 la sută, acum prognoza arată o recesiune de până la minus 0,4 procente. Instituţia a majorat în schimb creşterea PIB-ului din 2023 până la 3,8%, şi până la 4,4 la sută în anul 2024. Banca Mondială notează însă că forţa economiei va depinde de evoluţia noilor variante ale COVID-19 şi de războiul din regiune”.

ESTIMĂRILE BĂNCII MONDIALE
2022 – declin economic - 0,4%
2023 – creştere economică + 3,8%
2024 - creştere economică + 4,4%

Raportul Băncii Mondială anticipează pentru acest an o creştere a preţurilor cu peste 18%, şi o inflaţie de 6,2 şi 4,6 la sută în următorii doi ani.

NIVELUL INFLAŢIEI
2022   - 18,1%
2023   - 6,2%
2024   - 4,6%

Banca Mondială avertizează că vor scădea şi investiţiile străine. În anul curent acestea vor creşte doar cu 0,8 la sută, iar în următorii doi ani cu 1,5%, şi respectiv cu 2,7 la sută.

NIVELUL DE CREŞTERE A INVESTIŢIILOR STRĂINE
2022 - 0,8%
2023 - 1,5%
2024  -2,7%

Un război prelungit în Ucraina ar putea să conducă la o accentuare a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale. Instituţia estimează o frânare şi a economiei României din cauza războiului din Ucraina. Astfel se prevede o creştere de numai 1,9% în acest an faţă de 4,3 la sută cum arăta prognoza Bancii Mondiale din ianuarie. Pe plan regional, raportul estimează că economia Ucrainei se va contracta probabil cu 45,1% în acest an, în condiţiile în care invazia Rusiei a dus la închiderea companiilor, la scăderea exporturilor şi a făcut imposibilă activitatea economică în zone mari ale ţării.
Similare
RECOMANDĂRI