Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Războiul ruso-ucrainean loveşte şi în sectorul vitinivinicol din Republica Moldova

Războiul ruso-ucrainean loveşte şi în sectorul vitinivinicol din Republica Moldova. În primul trimestru al acestui an, exporturile de vinuri au înregistrat o scădere cu aproape 36 la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta înseamnă pierderi de aproximativ 500 de milioane de lei. Datele au fost prezentate la Conferinţa Naţională "Anul viticol 2021".

Vasile Luca este directorul unei vinării şi are peste 1000 hectare de podgorii în 3 zone viticole din Republica Moldova. După embargoul impus de Rusia în 2006, compania şi-a orientat exporturile spre UE, ţările asiatice, SUA şi Canada. Anul trecut a exportat peste 6 milioane de sticle îmbuteliate în peste 30 de ţări ale lumii. În acest an, din cauza invaziei ruse în Ucraina, exporturile prin portul din Odesa au fost blocate, iar vinurile care urmau să fie comercializate în China, Japonia şi Coreea de Sud  nu au mai ajuns la destinaţie.  

VASILE LUCA  director companie viticolă: „ Cea mai importantă cale de export pentru noi era portul Odesa, care este blocat complet. Avem chiar şi containere blocate. Am direcţionat pas cu pas spre Constanţa. S-a deschis practic o nouă rută. Impactul este major, la moment. Asta ne face să lucrăm mai intens pe pieţele mai puţin tradiţionale, dar foarte importante pentru noi, Europe de vest, UE, în permanenţă volumele cresc."

Din volumul total de exporturi de vinuri, peste 40% erau destinate ţărilor CSI. Acum vinificatorii care-şi exportau producţia pe această piaţă au rămas cu vinurile în depozite. În consecinţă, exporturile de vinuri au înregistrat în acest an o scădere cu 35,8 la sută, faţă de primul trimestru al anului trecut.

ELIZAVETA BREAHNĂ  director ONVV: „Avem o descreştere foarte mare. Ca volum avem minus 35,8%, şi ca valoare minus 25%. 46% din exporturi anume mergeau pe aceste pieţe. Avem multe ţări care ne vin în ajutor, suntem axaţi pe piaţa Chinei, mărirea cotelor la export în Turcia, toate aceste volume le vom redirecţiona diversificând pieţele în altă direcţie. "

SCOTT HOCKLANDER  şeful misiunii USAID Moldova: „Embargourile din 2006 şi 2013 au dus la transformarea sectorului, la direcţionarea spre noi pieţe din UE şi alte ţări. De asemenea, au determinat trecerea de la vânzarea vinului angro la cel îmbuteliat care are un preţ mai bun, mai competitiv. "

Reorientarea spre alte pieţe de desfacere şi căi de transport, duce la creşterea cheltuielilor de logistică, iar în aceste condiţii vinul se scumpeşte inevitabil.

IGOR CARLAŞUC  director vinărie: „Dinamica exporturilor pentru compania noastră a  fost din păcate negativă. Investiţii foarte mari le facem în retehnologizarea utilajului nostru. Ne dorim o majorarea de 10-15%, dacă ar fi posibil vom fi mulţumiţi. "

ELIZAVETA BREAHNĂ  director ONVV: „Sinecostul unui litru va creşte foarte mult, în primul rând datorită scumpirilor în lanţ la gaz , energie, imputurile, tot ce ţine de îmbuteliere, sticlă, carton, etichetă. "  

Ministerul Agriculturii a anunţat că va majora, în acest an, subvenţiile pentru producătorii de vinuri care vor creşte plantaţii de viţă de vie şi vor folosi echipamente moderne.

VIOREL GHERCIU  ministrul Agriculturii: „Ministerul Agriculturii oferă în continuare sprijin viticultorilor ca să poată face acestor provocări. În acest an fost majorate măsurile de sprijin pentru înfiinţarea plantaţiilor vitivinicole cu circa  40%. De asemenea pentru procurarea echipamentelor  pentru a asigura implmentarea tehnologiilor inovaţionale moderne"

Anul trecut, Republica Moldova a exportat 120,7 milioane de litri de vin, cu 11,7 la sută mai mult decât în 2020. Valoarea totală a exporturilor a constituit 2,9 miliarde de lei. În topul 10 al ţărilor în care Republica Moldova a exportat cel mai mult vin îmbuteliat, după valoare, se numără România – cu 428 milioane de lei, Rusia – 295 milioane lei, Polonia – 176 milioane lei, Belarus  - 168,5 milioane lei, fiind urmate de Cehia, China, Ucraina cu 160, 140 şi 112 milioane lei. În SUA, Kazahstan şi Turcia a fost exportat vin în valoare de aproape 200 de milioane de lei.

ŢĂRI DE EXPORT A VINULUI ÎMBUTELIAT
România   - 428,4mln lei, + 29%
Rusia        - 295,1 mln lei; +54,2%
Polonia     - 176,1 mln lei;  +8,6%
Belarus     - 168,5 mln lei;  +11,5%
Cehia        - 160,02 mln lei;  +14,7%
China        - 139,7% mln lei; - 8,8%
Ucraina     - 112,9 mln lei;   + 6,3%
SUA          - 70,3 mln lei;    +64,6%
Kazahstan – 66,5 mln lei; +10,6%
Turcia        - 50,4 mln lei; +103,7%

În 2021, vinurile din Republica Moldova au fost exportate în 71 de ţări ale lumii.
Similare
RECOMANDĂRI