Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova - sub umbrela Occidentală a securităţii energetice

Occidentul propune Republicii Moldova o sursă alternativă de import al gazelor pentru înlocuirea celor ruseşti. Consiliul European a decis la summit-ul de la Bruxelles crearea unei platforme comune de achiziţie a resurselor energetice nu doar pentru statele membre, ci şi pentru cele din Parteneriatul Estic. Pentru Republica Moldova acest lucru ar însemna renunţarea parţială la gazele livrate de Gazprom deja până la sfârşitul anului. Ministrul de Externe de la Chişinău a mulţumit liderilor ţărilor Uniunii Europene pentru eforturile de consolidare a securităţii energetice.

Ieri, la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai UE, au ajuns la o înţelegere în care se precizează că „în perspectiva iernii viitoare, de urgenţă, statele membre vor colabora la achiziţionarea în comun, pe bază voluntară, de gaze, GNL şi hidrogen, utilizând în mod optim greutatea colectivă pe care o au Uniunea Europeană şi statele sale membre în plan politic şi pe piaţă pentru a modera preţurile în cadrul negocierilor. Platforma de achiziţii în comun va fi, de asemenea, deschisă pentru ţările din Balcanii de Vest şi cei trei parteneri estici asociaţi (n.r. – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina)".

Preşedintele Consiliului European s-a arătat convins că apariţia acestei platforme este în măsură să slăbească influenţa Rusiei pe piaţa europeană.  

CHARLES MICHEL, Preşedintele Consiliului European: „Subiectul legat de energie, a fost, după cum ştiţi, unul dificil, deoarece ne confruntăm peste tot în Europa cu un impact al situaţiei actuale. Dar un impact care a început deja înainte de război, în privinţa preţurilor la energie în general, gaz şi energie electrică. Şi am lucrat serios o zi întreagă pentru a ne putea arăta unitatea şi hotărârea de a coopera.”

Noua strategie de securitate energetică a Uniunii Europene prevede majorarea importurilor de gaz lichefiat din Statele Unite, dar şi investiţii în dezvoltarea propriilor proiecte energetice. Vestea accederii Republicii Moldova la noua platformă energetică a Uniunii Europene a fost salutată de oficiali de la Chişinău. Ministrul de Externe, Nicu Popescu a scris pe o reţea de socializare că...

NICU POPESCU, Ministrul de Externe: „Este o realizare importantă pentru ţara noastră care va facilita în viitor achiziţiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienţei în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie şi sporire a eficienţei energetice".

Gazele cumpărate centralizat de europeni, urmează să ajungă în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. În cadrul recentei vizite la Chişinău, preşedintele României Klauss Iohannis a declarat că autorităţile de la Bucureşti sunt gata să stocheze în depozitele ţării rezerve de gaz pentru necesităţile basarabenilor.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: „Noi avem  capacităţi de stocare în România pentru a fi puse şi la dispoziţia Republicii Moldova pentru a avea un stoc de rezervă pentru iarna care vine".

În prezent ţările membre ale Uniunii Europene importă din Rusia 40 la sută din volumul gazului pe care-l consumă, în timp ce Republica Moldova este dependetă sută la sută de livările Gazpromului. În urma semnării unui nou contract cu furnizorul rus de gaze, din întâi noiembrie, tarifele la gaz au crescut de trei ori. Acum, consumatorii casnici plătesc pentru un metru cub de gaz 15 lei şi 18 bani. Pe timp de iarnă, statul compensează însă orice factură cu un consum de până la 150 de metri cubi.
Similare
RECOMANDĂRI