Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Republica Moldova va putea achiziţiona gaze naturale prin intermediul Bursei Române de Mărfuri

În câteva săptămâni, Republica Moldova va putea achiziţiona gaze naturale prin intermediul Bursei Române de Mărfuri. Preşedintele Bursei dă asigurări că, din punct de vedere tehnic, acest lucru va fi posibil. Este extrem de important să existe alternative energetice, mai ales în condiţiile în care deciziile Gazpromul sunt imprevizibile şi autorităţile nu ştiu dacă după 1 mai vom mai avea un contract cu furnizorul rus.

Republica Moldova va putea procura gaze naturale prin intermediul unei platforme puse la dispoziţie de Bursa Română de Mărfuri. Urmează ca participanţii să fie instruiţi, iar, în câteva săptămâni, platforma va fi funcţională.

GABRIEL PURICE, preşedintele Bursei Române de Mărfuri: „Nişte regulamente care le vom trece prin filtrul ANRE-ului, dar iarăşi nu vedem probleme din punctul ăsta de vedere. E o chestie de o lună, o lună jumătate în care putem deja să funcţionăm, problema este să existe şi dorinţă”.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, IDIS Viitorul: „Noi, Doamne fereşte dacă rămânem fără contract, BRM -ul tehnic este gata să lucreze chiar de la 1 mai, tehnic da”.

IGOR MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: „Bursa Română de Mărfuri prin faptul că are o experienţă de 10 ani de operare şi ca entitate care asigură echilibrarea sistemului de gaze naturale a României şi prin faptul că are o comunitate foarte largă de traderi poate să ofere alternative viabile”.

Operaţiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele prin stimularea formării celui mai bun preţ pentru consumatorii finali.

Va fi posibilă şi stocarea rezervelor strategice pe teritoriul României, lucru important pentru securitatea energetică. Experţii spun că, în aprilie, Republica Moldova procură gaze de la concernul rus la preţuri comparabile cu cele din Europa.

GABRIEL PURICE, preşedintele Bursei Române de Mărfuri: „Condiţii de transparenţă în permanenţă, este vânzător, cumpărător se întâlnesc pe piaţă, în competiţie, o platformă cu negociere continuă, dublă competitivă, pe ambele sensuri în permanenţă. România poate să fie o sursă, avem traderi internaţionali  sau din rezervele care şi le fac din sursele interne oricând sunt dispuşi şi pot să ofere cantităţi cel puţin la nivelul consumului pe care il are Republica Moldova la moment”.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, IDIS Viitorul: „Guvernul în prezent vine cu mai multe iniţiative care au întărziat 30 de ani. Acestea cineva trebuie să le implementeze, prin lege spui dar cineva trebuie să facă aceste lucruri, uite că Bursa Română de Mărfuri exact este unul din instyrumentele care ar permite Republicii Moldova să-şi îmbunătăţească sistemul de livrare”.

Volumul de gaze naturale tranzacţionat de Bursa Română de Mărfuri acoperă peste 60 la sută din consumul României. Republica Moldova va putea achiziţiona gaze naturale şi pe platforma comună a Uniunii Europene.
Similare
RECOMANDĂRI