Rusia ocupă primul loc în topul celor mai sancţionate ţări din lume
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rusia ocupă primul loc în topul celor mai sancţionate ţări din lume

În contextul actual, Rusia a devenit ţara cea mai sancţionată din lume, şi înregistrează în acest moment 5.581 de sancţiuni active, scrie forbes.ro.

Conform statisticilor Castellum.AI, decizia preşedintelui Putin de a invada Ucraina a făcut ca Rusia să primească titulatura de cea mai sancţionată ţară din lume, potrivit sursei citate

Datele demonstrează că, dacă înainte de 22 februarie (începutul conflictului militar din Ucraina), Rusia însumase 2.754 de sancţiuni, după acea zi şi până în prezent, statul condus de Vladimir Putin a mai primit alte 2.827 de sancţiuni, ajungând în prezent la 5.581 de sancţiuni active.

Printre statele care au impus sancţiuni Rusiei se numără: SUA, Elveţia, Marea Britanie, Japonia, dar şi multe ţări-membre ale Uniunii Europene.  

Cele mai multe restricţii primite vin de la autorităţile din Elveţia, oficialii UE, şi  Franţa, cu, respectiv, 568, 516 şi 512 sancţiuni. Majoritatea acestor restricţii ţintesc în special persoanele fizice, cu 366 din cele 2.827 de sancţiuni adresate entităţilor juridice. Nu sunt incluse în această statistică şi sancţiunile impuse anumitor sectoare cum ar fi embargo-urile cu privire la comerţul gazelor naturale şi  petrolului.

La aceste sancţiuni directe se adaugă şi deciziile celor peste 300 de companii internaţionale care şi-au oprit parţial sau total operaţiunile în Rusia, susţin cercetătorii de la Yale School of Management. Printre acestea sunt amintite companiile:  Adidas, Google, Disney, Exxon sau Volkswagen.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, cea mai sancţionată ţară din istorie la nivel mondial a fost de departe Iranul. Aceasta a primit 3.616 de sancţiuni active din partea SUA, ONU, UE şi din partea altor ţări, precum Australia, Canada, India şi Israel.

Cel de-al treilea cel mai sancţionat stat din lume este Siria, iar restricţiile au fost primite de această ţară, în special din cauza evenimentelor din 2011, odată cu declanşarea războiului civil care a condus la o criză umanitară fără precedent.

Similare
RECOMANDĂRI