Serviciul Vamal informează agenţii economici despre lansarea unui instrument online de facilitare a comerţului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Serviciul Vamal informează agenţii economici despre lansarea unui instrument online de facilitare a comerţului

Serviciul Vamal informează agenţii economici despre lansarea unui instrument online de facilitare a comerţului (ITC-WCO Rules of Origin Facilitator), care permite identificarea informaţiilor legate de acordurile comerciale, taxele vamale aplicabile în funcţie de destinaţia finală, reguli de origine specifice fiecărui produs, precum şi informaţii privind certificatele de origine. Sistemul de căutare în regim online a fost lansat de către Organizaţia Mondială a Vămilor (WCO) de comun cu Centrul de Comerţ Internaţional (ITC).

Agenţii economici implicaţi în comerţul internaţional au posibilitatea să folosească acest instrument în scopul consultării informaţiei referitor la regulile de origine, deoarece acestea au influenţă asupra capacităţii agentului economic de a participa pe piaţa internaţională, asupra preţului şi competitivităţii produselor fabricate, precum şi influenţează asupra deciziilor companiilor privind investiţiile şi identificării furnizorilor de materie primă.

Regulile de origine sunt utilizate pentru a determina ţara de origine a mărfurilor. În funcţie de originea mărfurilor, la importul acestora poate fi aplicat un tratament tarifar preferenţial ce constă în scutire sau reducere de taxă vamală.

Regulile de origine pentru aplicarea tratamentului tarifar preferenţial sunt prevăzute în protocoalele de stabilire a regulilor de origine din cadrul acordurilor de comerţ liber bilaterale şi multilaterale încheiate între ţări.

Instrumentul online este gratuit şi disponibil la următorul link: www.findrulesoforigin.org.


 
Similare
RECOMANDĂRI