Transgaz România îşi va extinde infrastructura din Republica Moldova
Sursa foto:anre.md Vizualizari:

Transgaz România îşi va extinde infrastructura din Republica Moldova

În perioada 14-15 aprilie 2022, la invitaţia ANRE România, o delegaţie oficială a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru la Bucureşti.

Potrivit ANRE, scopul vizitei l-a constituit abordarea cu partenerii români a principalelor provocări ce ţin de asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova, diversificarea surselor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale, precum şi extinderea cooperării interinstituţionale.

În deschiderea şedinţei părţile au subliniat importanţa programului de cooperare şi asistenţă dintre cele două autorităţi semnat în anul 2019, precum şi necesitatea preluării şi implementării celor mai bune practici europene. Partea română a reiterat deschiderea pentru oferirea suportului necesar în procesul implementării angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană şi realizarea deplină a Pachetului III Energetic.

Delegaţiile au discutat despre posibilităţile României de a contribui la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale în contextul eventualelor modificări ale aranjamentelor contractuale existente, precum şi oferirea unor capacităţi de înmagazinare a gazelor naturale necesare Republicii Moldova, pe teritoriul României.

În acelaşi timp, părţile au apreciat conectarea Republicii Moldova şi Ucrainei la piaţa europeană a energiei electrice – ENSO-E. Astfel, R. Moldova a obţinut posibilităţi noi de diversificare a surselor de acoperire a necesarului de energie electrică care poate fi importată, inclusiv din România.

Implementarea proiectelor de interconectare a infrastructurilor energetice a ambelor state va fortifica securitatea energetică în regiune, diminuând esenţial dependenţa Republicii Moldova de sursele tradiţionale, fapt ce  reprezintă un pas important în liberalizarea pieţelor energiei electrice şi a gazelor naturale.

Pe parcursul aceleiaşi vizite, conducerea ANRE a avut o întâlnire cu Ion Sterian, director general Transgaz România. Discuţiile au fost axate pe proiectele de extindere a infrastructurii Transgaz în Republica Moldova şi oportunităţile noi de asigurare a R. Moldova cu gaze naturale din piaţa europeană. Părţile au salutat investiţiile efectuate de Transgaz în R. Moldova care asigură diversificarea surselor şi reprezintă o alternativă viabilă în acoperirea consumului de gaze naturale din R. Moldova.

„Această vizită reprezintă un element cheie în identificarea soluţiilor pentru provocările cu care se confruntă Republica Moldova în prezent, generate de criza din Ucraina şi instabilitatea regională”, menţionează ANRE.

Similare
RECOMANDĂRI