Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Uniunea Europeană a anunţat că oferă Republicii Moldova un ajutor financiar de aproape 700 de milioane de euro

Conferinţa donatorilor "Moldova Support Platform", care se desfăşoară în aceste zile la Berlin, e o şansă pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe timp de criză, afirmă autorităţile de la Chişinău. Premierul Natalia Gavriliţa participă în aceste zile la conferinţa donatorilor organizată de Germania, Franţa şi România, la care Uniunea Europeană a anunţat că oferă Republicii Moldova un ajutorul financiar de aproape 700 de milioane de euro.

Potrivit ministrului de Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, evenimentul de ieri de la Berlin a fost un succes.

BOGDAN AURESCU, Ministrul de Externe al României: "Sprijinul total pentru Republica Moldova, promis de participanţii la Conferinţa Internaţională de sprijin, se ridică la 659,5 milioane de euro sub formă de împrumuturi, sprijin bugetar şi asistenţă financiară.  71,3 milioane de euro vor veni ca ajutor umanitar."

La Conferinţa donatorilor "Moldova Support Platform", au participat 47 de state. Germania a promis Republicii Moldova un ajutor de 71 de milioane de euro şi un împrumut de 50 de milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaţilor. Franţa a anunţat un ajutor financiar suplimentar de 126 de milioane de euro. La care se adaugă un grant nou din partea României de 10 milioane de euro, suplimentar la ajutorul macro-economic de 100 de milioane de euro. De asemenea, statele participante s-au angajat să relocheze 12 mii de refugiaţi ucraineni care se află în prezent în Republica Moldova.

BOGDAN AURESCU  ministrul de externe al României: "Este nevoie de sprijin imediat pentru Republica Moldova. Este o iniţiativă care va continua. Următoarea conferinţă a acestei platforme de sprijin pentru Republica Moldova va avea loc în România, peste câteva luni."

Deputaţii majorităţii parlamentare de la Chişinău declară că "Platforma de sprijin pentru Republica Moldova" este un eveniment prin care comunitatea europeană îşi demonstrează sprijinul pentru reformele demarate de actuala guvernare.

ADRIAN BĂLUŢEL deputatul PAS: "Este o sumă istorică, un angajament istoric. Aceste resurse vor fi puse la dispoziţia Republicii Moldova pentru dezvoltarea R. Moldova, pentru securitatea energetică, infrastructură, creşterea calităţii vieţii şi implementarea reformelor. Acest proces de acordare a sprijinului financiar va fi strâns legat de parcursul nostru european."

Analiştii politici spun că banii oferiţi de Uniunea Europeană trebuie folosit pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova şi pentru creşterea veniturilor populaţiei.

ANATOL ŢĂRANU  analist politic: "Republica Moldova stă în faţa unor reforme cardinale, care trebuie să fie efectuate. Există un mare interes al Uniunii Europene ca la hotarele ei să existe stabilitate, să nu existe state care nu sunt capabile să-şi reglementeze propriile afaceri interne."  

VIOREL GÎRBU, expert economic: "Asistenţa va fi alocată în mod similar acelor asistenţe care în perioada anterioară a primit R. Moldova: pentru reforma instituţională, lupta cu corupţia, şi schimbarea instituţională calitativă din Republica Moldova. Dar de acum încolo poate modul de folosire a acestor mijloace se va schimba şi o să obţinem rezultate mai bune decât ceea ce a fost în perioada anterioară. Este un instrument care poate fi folosit pentru a schimba lucrurile către bine în R. Moldova."

În perioada 4 – 7 aprilie, premierul Natalia Gavriliţa se află într-o vizită oficială la Berlin, cu ocazia desfăşurării Conferinţei "Platforma de sprijin pentru Republica Moldova". Astăzi, şeful executivului de la Chişinău s-a întâlnit cu basarabenii stabiliţi în Germania şi a participat la şedinţa Comisiei parlamentare pentru politică externă a Bundestagului german. Natalia Gavriliţa le-a vorbit membrilor comisiei despre evoluţiile situaţiei din Republica Moldova, criza pandemică, cea energetică, inflaţie, situaţia economică în contextul regional actual, dar şi despre dificultăţile pe care le întâmpină autorităţile de la Chişinău în gestionarea fluxului de refugiaţi ucraineni.
Similare
RECOMANDĂRI