Votat în lectură finală. Termenul de restituire a plăţilor de către agenţiile de turism afectate de criza pandemică a fost extins
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Votat în lectură finală. Termenul de restituire a plăţilor de către agenţiile de turism afectate de criza pandemică a fost extins

Termenul de restituire a plăţilor pentru serviciile de turism contractate până la data de 17 martie 2020 a fost extins până pe 30 septembrie 2022.

Proiectul de lege privind unele măsuri suplimentare de susţinere a călătorilor şi a agenţilor economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situaţia epidemiologică (COVID-19) a fost votat în cea de-a doua lectură, finală, de către 72 de deputaţi.

Astfel, prin derogare de la prevederile Codului civil şi ale Legii privind protecţia consumatorilor, dacă călătorul are dreptul la restituirea plăţilor efectuate ca urmare a rezoluţiunii contractului, organizatorul este obligat să restituie plăţile respective nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022.

Ca urmare a adoptării legii, agenţiile de turism şi operatorii locali vor obţine timp suplimentar pentru depăşirea problemelor financiare cauzate de criză şi pentru onorarea obligaţiunilor faţă de clienţi.

Totodată, cererile de chemare în judecată prin care se solicită restituirea plăţilor efectuate ca urmare a rezoluţiunii contractelor privind pachetele de servicii de călătorie încheiate până la data de 17 martie 2020, precum şi cele depuse între 31 decembrie 2021 şi data intrării în vigoare a legii se examinează în continuare.

Datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova arată că datoriile agenţiilor turistice şi operatorilor de turism naţionali se estimează la cca 1,1 milion de euro faţă de turiştii din Republica Moldova. Acestea constituie datoriile a peste 300 de agenţi economici locali, primordial din sectorul entităţilor mici, acumulate faţă de peste 4.000 de călători.

Similare
RECOMANDĂRI