Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de fermieri din Republica Moldova au venit la Conferinţa AgTech să facă cunoştinţă cu noile tehnologii din domeniu

Sere pentru pomi fructiferi, staţii meteo inteligente sau instrumente de testare a solului, sunt câteva dintre inovaţiile prezentate astăzi la Conferinţa AgTech, dedicată digitalizării agriculturii. Zeci de fermieri din Republica Moldova au venit să facă cunoştinţă cu noile tehnologii din domeniu.

Serele moderne pentru popi si legume au stârnit interesul vizitatorilor.

GRIGORE MUNTEANU, producător de sere: „Serele acestea sunt concepute în special pentru cultivarea pomilor şi arbuştilor fructiferi. Este o inovaţie  în toată lumea. Este cel mai bun sistem de protecţie, oferă o posibilitate ca fructele să fie cultivate mai devemre cu minim 3-4 săptămâni  şi totodată protejează de toate riscurile climaterice”.

La conferinta AgTech au fost prezentate modele de staţii meteo inteligente şi tehnologii de testare a solului.

DIANA LAZĂR, reprezentant, proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia: „Constatăm necesare investiţii în domeniul implementăriii senzorilor mobili şi a staţiilro de transmisiune de date prin radiofrecvenţe a stării climei, a sistemelor informaţionale pentru o agricltură de precizie. Inclusiv pentru utilizarea cu precizie a fertilizanţilor, a materialelor de protecţie a plantelor”.

Alexei Micu are în satul Olişcani, raionul Şoldăneşti, peste 500 de hectare de teren, unde cultivă 12 tipuri de plante.

ALEXEI MICU, agricultor: „Ceea ce observăm la evenimentul de astăzi este o abordare mult mai complexă. De exemplu temperatura solului pe diferite zone, ca să ştim care-i momentul optimal de făcut semănatul. Celelalte lucrări ca să putem interveni în protecţia plantelor, ca să vedem care este tendinţa în sol. Astea sunt nişte elemente care ar trebui să fie integrate în procesul de producţie”.

Potrivit unui studiu realizat de Agenţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Agriculturii, 73 la sută din fermierii din Republica Moldova vor să participe la programe de modernizare agricolă. Recent, autorităţile au semnat un acord de colaborare cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia. Acesta prevede acordarea unui sprijin financiar pentru agricultorii care vor implementa proiecte de transformare digitală.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Este un proiect pentru început, cu valoarea de 10 milioane de lei. Bineînţeles că este nevoie de o sumă mult mai mare ca să implementăm pe larg aceste tehnologii. Dra pentru început, testând modelul, vom identifica resurse financiare pentru ai ajuta pe toţi cei care doresc să-şi modernizeze afacerea şi să utlizeze tehnologiile noi”.

Programul de asistenţă financiară "Tehnologiile Viitorului în Agricultură" va fi implementat în perioada 2022-2024.  
 
Similare
RECOMANDĂRI