Bulgaria va înfiinţa primul grup operativ regional ca parte a Platformei UE de achiziţii de energie. Vor fi contactate şi ţările vecine
Sursa foto:© European Union, 2021 Vizualizari:

Bulgaria va înfiinţa primul grup operativ regional ca parte a Platformei UE de achiziţii de energie. Vor fi contactate şi ţările vecine

După ce Gazprom a anunţat întreruperea livrărilor de gaze către Bulgaria, autorităţile bulgare, împreună cu ajutorul Comisiei Europene, au convenit să înfiinţeze la Sofia un prim grup operativ regional, ca parte a Platformei de achiziţie de energie a UE. Acest grup-pilot va examina nevoile, preţurile şi fluxurile de gaze şi de energie electrică, precum şi aspectele legate de infrastructură, anunţă Executivul European într-un comunicat oficial, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Începând cu anul viitor, Grupul operativ regionalva oferi expertiză şi know-how regional specific pentru a dezvolta şi a pune în aplicare planul de acţiune REPowerEU în vederea reducerii dependenţei de combustibilii fosili din Rusia, a stocării înainte de iarna viitoare şi a accelerării în continuare a decarbonizării sectorului energetic, notează sursa citată.

Acesta va sprijini şi va coordona punerea în aplicare a planurilor comune de pregătire în regiune, inclusiv achiziţiile internaţionale, stocarea şi interconexiunile – contribuind astfel la securitatea aprovizionării în Bulgaria, în regiune, în comunitatea energetică şi în afara acesteia.

Bulgaria va contacta ţările din vecinătatea sa cu privire la acest grup operativ şi va organiza prima reuniune ministerială în data de 5 mai.

Activitatea grupului operativ se va baza în special pe pregătirile Comisiei Europene pentru o serie de scenarii de disfuncţionalităţi în materie de energie, în strânsă coordonare şi solidaritate cu statele membre şi cu partenerii internaţionali. Acesta va prezenta planul REPowerEU luna viitoare.

Miercuri, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia, ca urmare a faptului că Sofia a refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenţie enunţată de Vladimir Putin încă din luna martie.

„Dacă se menţine o asemenea abordare, să nu mai mire pe nimeni faptul că prietenii lui Putin vor câştiga democratic tot mai multe voturi nu doar in Franţa, ci în toate statele europene şi vor lupta deschis împotriva Uniunii Europene”, a mai avertizat deputatul european. 

În acest context, Comisia Europeană a anunţat că este pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat. În egală măsură, oficialul european a dat asigurări că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia.

De asemenea, miniştrii energiei din UE se reunesc luni în sesiune extraordinară, după ce Rusia a sistat livrarea de gaze către Bulgaria şi Polonia.

Comisia Europeană a prezentat în urmă cu două luni iniţiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independenţa Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Prin această iniţiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve şi cantităţi suficiente de gaz. Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alţi furnizori în afară de Rusia şi punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Similare
RECOMANDĂRI