COP26: Reprezentanţii PE la Glasgow vor insista pentru obţinerea unor angajamente care să evite „o catastrofă climatică”
Sursa foto:© European Union, 2021 Vizualizari:

COP26: Reprezentanţii PE la Glasgow vor insista pentru obţinerea unor angajamente care să evite „o catastrofă climatică”

O delegaţie oficială a Parlamentului European va participa la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, COP26, care se desfăşoară la Glasgow în această săptămână, de astăzi, 8 noiembrie până pe 13 noiembrie. Delegaţia este condusă de Pascal Canfin (Renew, FR), avându-l ca vicepreşedinte pe Peter Liese (PPE, DE), potrivit CaleaEuropeana.ro.

Deputaţii europeni se vor întâlni cu secretarul executiv al UNFCCC, Patricia Espinosa, precum şi cu miniştri, parlamentari şi alţi delegaţi din mai multe ţări din afara UE, inclusiv Brazilia, SUA, Rusia, Africa de Sud şi Maldive, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, notează sursa citată.

Miercuri, 10 noiembrie, între orele 11.30 şi 12.30, Parlamentul European găzduieşte un eveniment paralel la Pavilionul UE, care se concentrează pe stabilirea preţului carbonului în Uniunea Europeană şi pe lecţiile care pot fi desprinse pentru restul lumii. Sesiunea va examina, de asemenea, contextul global al mecanismului de ajustare a emisiilor de dioxid de carbon la frontieră (CBAM) propus de UE şi al sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii pentru sectoarele aviatic şi maritim.

„Întreaga planetă trebuie să îşi intensifice ambiţiile în materie de climă. Nu putem pleca de la această COP cu o traiectorie de 2,7 grade Celsius, aşa cum se întâmplă în prezent. Europa trebuie să dea un exemplu şi să utilizeze instrumentele climatice pe care le avem la dispoziţie, cum ar fi mecanismul de ajustare a emisiilor de dioxid de carbon la frontieră (CBAM), pentru a remodela globalizarea într-un mod coerent cu schimbările climatice”, a declarat Pascal Canfin (Renew, FR), preşedintele delegaţiei.

„Putem evita o catastrofă climatică dramatică doar dacă lumea lucrează împreună. Europa şi-a redus deja emisiile cu 25% din 1990, dar trebuie să ne intensificăm drastic eforturile. Întrucât emisiile continuă să crească brusc în alte părţi ale globului, trebuie să ne gândim cum să convingem restul lumii să îşi reducă emisiile. Pachetul “Fit for 55″ trebuie să fie conceput astfel încât să invite lumea să ne urmeze pe calea decarbonizării”, a declarat Peter Liese (PPE, DE), vicepreşedintele delegaţiei.

Parlamentul a făcut presiuni pentru o legislaţie mai ambiţioasă a UE în domeniul climei şi a declarat o urgenţă climatică la 28 noiembrie 2019. În iunie 2021, Legea europeană privind clima a fost adoptată de Parlament. Aceasta transformă angajamentul politic al Pactului verde european privind neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o cerinţă obligatorie pentru UE şi statele membre. De asemenea, aceasta măreşte obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 de la 40 % la cel puţin 55 %, comparativ cu nivelul din 1990. În iulie 2021, Comisia a prezentat pachetul “Fit for 55 in 2030” pentru a permite UE să atingă obiectivul mai ambiţios pentru 2030.

Similare
RECOMANDĂRI