Declaraţie comună UE-SUA: Vom sprijini progresele regiunii Balcanilor de Vest pe calea sa europeană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Declaraţie comună UE-SUA: Vom sprijini progresele regiunii Balcanilor de Vest pe calea sa europeană

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au decis să consolideze în continuare angajamentul comun în Balcanii de Vest pentru a sprijini progresele regiunii pe calea sa europeană, au anunţat miercuri Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, scrie caleaeuropeană.ro.

În declaraţiile comune publicate pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă şi pe cel al Departamentului de Stat al SUA, cei doi au subliniat sprijinul pentru procesul de extindere al Uniunii Europene şi au declarat că aderarea la UE este o prioritate pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest. Aderarea va contribui la consolidarea instituţiilor democratice, la protejarea drepturilor fundamentale şi la promovarea statului de drept.

„Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană. O integrare mai strânsă va spori stabilitatea şi va contribui la prosperitatea oamenilor din regiune. În acest context, subliniem că negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord ar trebui să înceapă fără întârziere”, se arată în declaraţiile citate. 

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt unite în sprijinul lor ferm pentru integritatea teritorială a Bosniei şi Herţegovinei, precum şi în activitatea lor comună de promovare a reformei electorale, constituţionale şi de menţinere a funcţionalităţii instituţiilor sale de stat.

„Suntem îngrijoraţi cu privire la situaţia din Bosnia şi Herţegovina. Facem apel la toate părţile să respecte şi să protejeze instituţiile statului, să reia dialogul constructiv şi să ia măsuri pentru a avansa pe calea integrării în UE – inclusiv în ceea ce priveşte reformele relevante. Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt pregătite să faciliteze aceşti paşi”, au transmis Josep Borrell şi Antony Blinken. 

Mai mult, oficialii au subliniat importanţa unui dialog facilitat de UE, care este mecanismul-cheie pentru abordarea normalizării relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo. După recentele tensiuni din nordul Kosovo, UE şi SUA încurajează ambele părţi să evite acţiunile care ameninţă stabilitatea.

„Salutăm şi sprijinim angajamentul Kosovo de a lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate şi reiterăm faptul că violenţa împotriva civililor, jurnaliştilor, poliţiei sau a altor autorităţi este inacceptabilă. Facem apel la toate forţele politice din Muntenegru să colaboreze pentru a menţine o orientare strategică pentru ca speranţele poporului pentru un viitor în UE să devină realitate”, au conchis şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Comisia Europeană a adoptat marţi, 19 octombrie, Pachetul de extindere pentru 2021, care oferă o evaluare detaliată a situaţiei actuale şi a progreselor înregistrate de Balcanii de Vest şi de Turcia pe drumul lor către Uniunea Europeană, cu un accent deosebit pe punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum şi orientări clare privind priorităţile viitoare în materie de reformă.

Recenta vizită a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în regiune şi summitul UE-Balcanii de Vest, care a avut loc la 6 octombrie 2021 la Brdo pri Kranju, în Slovenia, au transmis un semnal important că viitorul Balcanilor de Vest se află în cadrul Uniunii Europene.

Angajamentul clar şi strategic al UE faţă de regiune s-a reflectat într-o serie de acţiuni-cheie care aduc beneficii tangibile cetăţenilor din Balcanii de Vest, de la sprijinul continuu pentru răspunsul COVID-19 la o promisiune de finanţare semnificativă în cadrul Planului economic şi de investiţii pentru a consolida creşterea economică pe termen lung a regiunii şi pentru a se îndrepta către economii mai ecologice, mai digitale şi mai inovatoare.

În ceea ce priveşte Muntenegru, conform evaluării Comisiei, în prezent este asigurat un echilibru general între progresele înregistrate în cadrul capitolelor privind statul de drept şi progresele înregistrate în cadrul negocierilor de aderare la toate capitolele. Prioritatea pentru continuarea progreselor globale în cadrul negocierilor rămâne îndeplinirea obiectivelor de referinţă intermediare privind statul de drept stabilite în cadrul capitolelor 23 şi 24. 

În Bosnia şi Herţegovina, obiectivul strategic al integrării în UE nu a fost transformat în acţiuni concrete. Mediul politic a rămas polarizat, deoarece liderii politici au continuat să se angreneze într-o retorică divizivă şi în dispute politice neconstructive, care au împiedicat progresul general în ceea ce priveşte cele 14 priorităţi-cheie. Blocajul instituţiilor de stat şi apelurile la inversarea reformelor sunt extrem de îngrijorătoare şi pot fi depăşite numai prin dialog politic.

Scăderea accentuată a ratei de aliniere a Bosniei şi Herţegovinei la politica externă şi de securitate a UE reprezintă un semnal negativ. Cu toate acestea, au fost luate unele măsuri semnificative, inclusiv organizarea de alegeri municipale în Mostar după 12 ani. Bosnia şi Herţegovina trebuie să abordeze cele 14 priorităţi-cheie, inclusiv reformele electorale şi constituţionale, şi va trebui să realizeze o masă critică de reforme înainte ca Comisia să poată recomanda acordarea statutului de ţară candidată.

În Kosovo, alegerile parlamentare anticipate din februarie 2021 au dus la formarea unui nou guvern care se bucură de o majoritate parlamentară clară. Punerea în aplicare integrală şi efectivă a planului de acţiune privind reformele în perioada următoare va fi esenţială. Comisia îşi menţine evaluarea din iulie 2018, potrivit căreia Kosovo a îndeplinit toate obiectivele de referinţă privind liberalizarea vizelor, dar propunerea este încă în curs de examinare în Consiliu şi ar trebui tratată în regim de urgenţă

Similare
RECOMANDĂRI