Deputaţii europeni solicită o capacitate de apărare mai puternică: UE trebuie să vorbească cu o „singură voce” în privinţa politicii externe
Sursa foto:©️ European Parliament Vizualizari:

Deputaţii europeni solicită o capacitate de apărare mai puternică: UE trebuie să vorbească cu o „singură voce” în privinţa politicii externe

Deputaţii europeni solicită o politică externă şi de securitate a UE mai eficientă şi o capacitate de apărare mai puternică pentru a răspunde ameninţărilor, în două rapoarte adoptate joi, informează CaleaEuropeană.ro.

Având în vedere instabilitatea din ce în ce mai mare din lume, creşterea autoritarismului şi a dezinformării, UE ar trebui să preia conducerea în consolidarea parteneriatelor multilaterale şi în protejarea şi promovarea democraţiei şi a drepturilor omului la nivel mondial, subliniază deputaţii europeni într-un raport privind punerea în aplicare a politicii externe şi de securitate comună, adoptat joi cu 474 de voturi pentru, 113 voturi împotrivă şi 102 abţineri, notează sursa citată.

Mai mult, eurodeputaţii  subliniază că, pentru a face faţă în mod eficient provocărilor internaţionale actuale, UE trebuie să acţioneze cu „o voce coerentă”. Deciziile privind politica externă nu ar trebui luate în unanimitate, deoarece acest lucru conferă unui stat membru dreptul de veto asupra unei decizii luate de toate celelalte, ci, în schimb, prin majoritate calificată.

De asemenea, Uniunea trebuie să îşi asigure suveranitatea strategică şi să fie mai puţin dependentă în domenii tehnologice cheie, infrastructură critică şi lanţuri de aprovizionare, subliniază Parlamentul.

Apel pentru creşterea asistenţei militare pentru Ucraina

Ambele rapoarte condamnă ferm comportamentul agresiv al Rusiei faţă de Ucraina. Textul privind politica de securitate şi apărare comună, adoptat cu 369 de voturi pentru, 197 de voturi împotrivă şi 123 de abţineri, solicită o asistenţă militară şi de securitate sporită pentru Ucraina. Deputaţii europeni încurajează, de asemenea, statele membre să îşi sporească asistenţa militară şi de securitate bilaterală pentru Ucraina.

Apel pentru o Uniune Europeană mai rezistentă

Parlamentul solicită, de asemenea, o politică de apărare solidă şi o Uniune Europeană mai rezistentă, care să poată contracara ameninţări precum terorismul, atacurile cibernetice, exploatarea migraţiei în scopuri politice şi interferenţele străine. UE ar trebui să fie capabilă să răspundă cu fermitate, alături de partenerii săi, dar şi în mod autonom atunci când este necesar.

Salutând lansarea lucrărilor privind Busola strategică ca pe o „reflecţie strategică fără precedent”, deputaţii europeni afirmă că Busola ar trebui să constituie un pas important către o veritabilă Uniune Europeană a apărării. Aceştia susţin, de asemenea, crearea unei “capacităţi de intrare rapidă” cu forţe aeriene, maritime şi speciale care pot fi mobilizate în caz de urgenţă de securitate.

Similare
RECOMANDĂRI