DiscoverEU: 2.343 de tineri din România vor călători gratuit în Europa, utilizând mijloace de transport sustenabile
Sursa foto:caleaeuropeana.ro Vizualizari:

DiscoverEU: 2.343 de tineri din România vor călători gratuit în Europa, utilizând mijloace de transport sustenabile

Comisia Europeană a anunţat astăzi rezultatele celei mai recente runde de candidaturi pentru DiscoverEU, care a fost lansată în octombrie 2021: 60.950 de tineri vor primi un permis de călătorie gratuit pentru a vizita Europa, relatează CaleaEuropeană.ro.

Din cei 60.950 de tineri care vor primi câte un permis de călătorie gratuit pentru a vizita Europa, 2.343 sunt români, notează sursa citată.

Solicitanţii selectaţi vor călători singuri sau într-un grup de maximum cinci persoane între martie 2022 şi februarie 2023, timp de până la 30 de zile.

În conformitate cu Green Deal, participanţii vor călători în principal pe calea ferată, cu unele excepţii pentru a le permite celor care locuiesc pe insule să ia parte.

„Boom-ul mobilităţii pentru tineri, pe care îl reprezintă aceste 60.000 de permise de călătorie, oferă tinerilor mari oportunităţi de a trece peste aceste vremuri dificile. Anul 2022 începe în forţă. Acesta va fi anul tinerilor europeni“, a declarat Vicepreşedintele pentru modul de viaţă european, Margaritis Schinas,

Comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Ce mod bun de a începe Anul european al tineretului prin anunţarea rezultatelor pentru DiscoverEU! Ne dorim ca acest an să fie o sărbătoare a tuturor tinerilor. Vom multiplica oportunităţile pentru ei pe tot parcursul anului, de exemplu prin creşterea numărului de bilete pentru DiscoverEU în următoarea rundă care va avea loc în primăvara anului 2022.”

Runda de înscrieri din octombrie a fost deschisă tinerilor europeni născuţi între 1 iulie 2001 şi 31 decembrie 2003. În mod excepţional, tinerii de 19 şi 20 de ani au putut, de asemenea, să se înscrie după ce rundele lor au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19.

Această rundă de înscrieri este deschisă tinerilor europeni născuţi între 1 iulie 2001 şi 31 decembrie 2003. În mod excepţional, se pot înscrie şi tineri în vârstă de 19 şi 20 ani, deoarece rundele dedicate lor au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Tinerii selectaţi pot călători din martie 2022 până în februarie 2023 pentru un număr de maximum 30 de zile. Întrucât evoluţia pandemiei rămâne incertă, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis de călătorie mobil. Data plecării poate fi modificată până în momentul deplasării. Permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an. Comisia recomandă tuturor călătorilor să verifice eventualele restricţii de călătorie pe site-ul ReopenEU.

Pentru a promova mobilitatea sustenabilă, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului verde european, participanţii la DiscoverEU vor călători în principal cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul teritoriu al UE, participanţii vor putea să utilizeze şi alte mijloace de transport, cum ar fi autocarul sau feribotul, sau, în mod excepţional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea şi ei şansa de a participa la această iniţiativă.

Fiecărui stat membru i se alocă un număr de permise de călătorie, în funcţie de populaţia sa, ca proporţie din populaţia totală a Uniunii Europene.


Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Această iniţiativă a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027.

DiscoverEU conectează mii de tineri, construind o comunitate în întreaga Europă. Participanţi care nu se cunoşteau până atunci au intrat în contact pe platformele de comunicare socială, au făcut schimb de informaţii sau au oferit sfaturi privind atracţiile locale, au format grupuri pentru a călători dintr-un oraş în altul sau au locuit acasă la alţi participanţi.

În perioada 2018-2019, 350 000 de candidaţi s-au înscris pentru un total de 70.000 de permise de călătorie disponibile: 66 % dintre aceştia au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara ţării lor de reşedinţă. Pentru mulţi dintre ei, a fost şi prima dată când au călătorit fără părinţi sau adulţi însoţitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenţi. Experienţa DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înţelege mai bine alte culturi şi istoria Europei, dar şi de a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice. Două treimi dintre ei au declarat că nu şi-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat iniţiativa DiscoverEU.

Începând din 2018, foştii şi viitorii călători DiscoverEU formează o comunitate diversă şi implicată care se întâlneşte online şi offline pentru a-şi împărtăşi experienţele.

Similare
RECOMANDĂRI