Eurobarometru: Cetăţenii din zona euro sprijină puternic moneda unică, programul SURE şi Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă
Sursa foto:© European Union, 2018 Vizualizari:

Eurobarometru: Cetăţenii din zona euro sprijină puternic moneda unică, programul SURE şi Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană, sprijinul publicului pentru moneda euro este puternic şi stabil. Majoritatea respondenţilor (78%) din întreaga zonă euro consideră că moneda euro este benefică pentru UE. În plus, 69% dintre aceştia consideră că moneda euro este pozitivă pentru propria lor ţară, relatează CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, 82% dintre respondenţi consideră că euro facilitează comparaţiile de preţ între statele membre, iar 79% sunt de părere că moneda facilitează desfăşurarea afacerilor. 

Mai mult, 53% dintre respondenţi consideră că euro a facilitat călătoriile şi le-a făcut mai puţin costisitoare, iar 44% sunt de părere că a redus taxele bancare în timpul călătoriile. 

Rezultatele arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în caz de urgenţă (SURE), 82% dintre respondenţi fiind de acord cu relevanţa acordării de împrumuturi pentru a ajuta statele membre să menţină persoanele pe piaţa forţei de muncă.

De asemenea, sprijinul financiar oferit de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR) a fost perceput pozitiv de 77% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte coordonarea politicilor economice şi realizarea de reforme64% dintre respondenţi sunt de părere că este nevoie de mai multă coordonare, în timp ce 80% dintre aceştia consideră că sunt necesare reforme semnificative pentru îmbunătăţirea performanţei economice. De asemenea, 53% sunt de părere că reformele de succes din alte ţări ale zonei euro au facilitate reforme în propriile lor ţări. 

În cele din urmă, 65% dintre respondenţi au fost în favoarea eliminării monedelor de un cent şi doi cenţi prin rotunjirea obligatorie a sumei finale a cumpărăturilor la cei mai apropiaţi cinci cenţi.

Aceste rezultate indică al doilea cel mai mare sprijin pentru euro de la începutul sondajelor anuale, în 2002. Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat în rândul a aproximativ 17 600 de respondenţi din cele 19 state membre ale zonei euro, în perioada 25 octombrie – 9 noiembrie 2021, notează sursa citată.

Similare
RECOMANDĂRI