Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Decizia de administrare a celei de-a treia doze de vaccin anti COVID revine statelor membre

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

DECIZIA DE VACCINARE SUPLIMENTARĂ REVINE STATELOR MEMBRE

Comisia Europeană a reamintit statelor membre că decizia privind administrarea unei doze suplimentare pentru a creşte imunitatea împotriva Covid-19 le revine lor. Purtătorul de cuvânt al executivului european, a precizat că este recomandabil ca aceste decizii să respecte recomandările Agenţiei Europene pentru Medicamente care precizează că acum schema completă este realizată cu două doze de vaccin dezvoltate de AstraZeneca, Moderna şi Pfizer/BioNTech, sau cu una în cazul vaccinului produs de Johnson & Johnson. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut amânarea administrării dozelor de întărire împotriva variantei Delta până la sfârşitul lunii septembrie, pentru ca ţările sărace să-şi poată imuniza cel putin 10% din populaţie. Potrivit OMS, ţările bogate au cumpărat peste 80% din toate dozele de vaccin, deşi reprezintă doar 14 la sută din populaţia lumii.

MĂSURI PENTRU ACCES LA TRATAMENT TRANSFRONTALIER

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, va identifica obstacolele în calea accesului la asistenţa medicală transfrontalieră. Este vorba de autorizarea tratamentelor medicale acordate într-un alt stat membru şi rambursarea costurilor medicale. Revizuirea respectivelor acte normative a fost solicitată de vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Parlamentul European, Dan Motreanu, împreună cu alţi parlamentari europeni. Potrivit eurodeputaţilor, evaluare este necesară pentru a garanta acoperirea costurilor medicale ridicate, care, deseori, cad pe umerii pacienţilor cu boli genetice grave şi rare. Comisarul a promis că va analiza coerenţa actelor normative şi, în funcţie de rezultat, vor fi luate măsuri la nivelul blocului comunitar.

FIECARE AL 12-LEA EUROPEAN A CONSUMAT ALCOOL ZILNIC

Potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, în 2019, 8,4% din populaţia adultă a UE a consumat alcool zilnic, 28,8% – săptămânal, iar 22,8% – lunar. Nu au consumat alcool niciodată sau cel puţin în ultimele 12 luni, 26,2% dintre adulţii europeni. Potrivit aceluiaşi studiu, consumul zilnic de alcool creşte odată cu vârsta. 16% din europenii de 75 de ani sau peste au consumat alcool în fiecare zi şi doar 1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Au existat mari diferenţe şi în funcţie de gen. Bărbaţii au consumat alcool mai frecvent decât femeile, în absolut toate statele membre ale UE. Cele mai mari diferenţe la consumul zilnic au fost înregistrate în Portugalia, 33,4 faţă de 9,7%. La consumul săptămânal decalajul maxim a fost în România, 32,2 faţă de 6,6%. Totodată, la consumul lunar de alcool a fost atinsă egalitatea între bărbaţi şi femei.
Similare
RECOMANDĂRI