Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi. În contextul războiului ruso-ucrainean, Parlamentul European cere mai mult sprijin strategic pentru Republica Moldova

În contextul războiului ruso-ucrainean, Parlamentul European cere mai mult sprijin strategic pentru Republica Moldova, Comisia Europeană va oferi un nou ajutor financiar pentru refugiaţii ucraineni, iar Polonia şi Lituania au făcut un pas important spre indepedenţa energetică faţă de Rusia. Sunt câteva dintre cele mai importante ştiri din Uniunea Europeană pe care vă invităm să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

SPRIJIN STRATEGIC PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

În contextul războiului ruso-ucrainean, Parlamentul European cere ţărilor membre ale UE să ofere mai mult sprijin strategic Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al legislativului de la Strasbourg, Comisia pentru Afaceri Externe a adoptat azi, raportul anual de punere în aplicare a Acordului de Asociere a UE cu Republica Moldova. Potrivit raportului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat în mod disproporţionat economia Republicii Moldova, care a pierdut oportunităţile de comerţ  şi se confruntă cu o creştere rapidă a preţurilor la energie. Europarlamentarii au solicitat Comisiei Europene pregătirea unei strategii credibile de preaderare a Republicii Moldova la UE. Deputaţii europeni propun crearea unui nou grup de sprijin al Comisiei, precume cel din Ucraina.

U.E. OFERĂ UN NOU AJUTOR FINANCIAR UCRAINENILOR

Comisia Europeană a anunţat azi un nou ajutor financiar în valoare de 200 de milioane de euro pentru a sprijini cetăţenii ucraineni strămutaţi în interiorul ţării. Anunţul a fost făcut în contextul Conferinţei internaţionale a donatorilor organizată împreună cu Polonia şi Suedia. Potrivit Comisiei Europene, de la începutul războiului ruso-ucrainean, aproape 8 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul ţării, iar peste 5,3 milioane au părăsit Ucraina. Uniunea Europeană a direcţionat deja 4 miliarde de euro sub formă de asistenţă macrofinanciară, ajutor umanitar şi sprijin pentru statele membre care primesc refugiaţi din Ucraina. Comisia Europeană a anunţat că este gata să ajute la reconstrucţia ţării după război. Preşedintele executivului european Ursula von der Leyen a anunţat ieri că se pregăteşte un pachet ambiţios de redresare, iar UE va investi masiv în reconstrucţia statului.

ÎNCĂ UN PAS SPRE INDEPENDENŢA ENERGETICĂ

Interconectorul de gaze dintre Polonia şi Lituania a fost inaugurat oficial astăzi, la Vilnus sporind securitatea energetică în regiune prin conectarea pieţelor baltică şi finlandeză cu cea poloneză. Comisarul european pentru energie Kadri Simson a declarat în timpul ceremoniei că Interconectorul permite deja accesul gazului natural lichefiat lituanian în Polonia, ceea ce este foarte important în contextul geopolitic actual. Comisarul a subliniat că interconectarea reprezintă un alt pas spre independenţa energetică a regiunii faţă de Rusia. Capacitatea de transport a gazoductului de aproximativ 2 miliarde de metri cubi pe an. Este un proiect-cheie susţinut de politica UE privind reţelele transeuropene de energie, care a primit peste 265 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene.

FORŢA CUPLULUI FRANCO-GERMAN

După obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte al Franţei, Emannuel Macron va merge în prima sa deplasare peste hotare în Germania. În ziua de luni, 9 mai, el se va întâlni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a marca "forţa cuplului franco-german", după cum a anunţat azi Palatul Elysee. Cei doi oficiali vor aborda "chestiuni legate de războiul din Ucraina şi de mizele de suveranitate europeană", în special în privinţa "aspectelor de apărare şi energie". Înainte de a ajunge la Berlin Macron va participa la Ziua Europei, în Parlamentul European de la Strasbourg, unde va avea loc ceremonia de închidere a Conferinţei privind viitorul Europei lansaată în urmă cu un an.
Similare
RECOMANDĂRI